تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟ بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران ، عرصه براي فعاليت هاي آمريكا تنگ شد و اين كشور براي كنترل و جلوگيري از اهداف انقلاب اسلامي ايران ، دست به تحريم ايران زد.
در واقع بعد از تسخير سفارت آمريكا ، تحريم هاي آمريكا عليه ايران شروع شد و كارتر در هشتم نوامبر ۱۹۷۹ با استناد به قانون ” كنترل صدور تسليحات نظامي ” ، كشتي ايراني حامل لوازم يدكي نظامي به ارزش ۳۰۰ ميليون دلار را توقيف كرد.
كشمكش ها بين جمهوري اسلامي ايران و آمريكا ادامه پيدا كرد ، تا اينكه دولت موقت ايران اعلام كرد ، تمام دارايي هاي ايران را از بانك هاي آمريكا خارج مي كند.
كارتر با فرض اينكه اين اتفاق بيوفتد ، با استناد به قانون شرايط اضطراري اقتصاد بين الملل (IEEPA) و قانون شرايط اضطراري ملي (NEA) ، تمام دارايي هاي ايران در آمريكا را تصرف كرد.
اما تحريم هاي ايران به همين جا ختم نشد ، بعد از مدت كوتاهي ، كارتر با استناد به قانون (IEEPA) فروش و عرضه هرگونه كالا و خدمات ، به جز مواد غذايي و دارويي ، به ايران را ممنوع كرد ، هم چنين وارد كردن هر كالايي از ايران ممنوع شد.
در پايان رياست جمهوري كارتر ، با صدور ۱۰ دستور ويژه تمام تحريم هاي آمريكا عليه ايران را لغو كرد ولي دولت بعدي يعني ريگان ، در عمل ممنوعيت صادرات و واردات را اجرا كرد و در آزاد كردن اموال بلوكه شده ايران به بهانه هاي مختلف طفره رفت.
در سال هاي بعدي نيز هم چنان تحريم هاي مختلف مثل تحريم يك جانبه موسوم به عمليات استانج در زمان جنگ تحميلي كه در پي آن ۲۰ كشور توسط آمريكا مجاب شدن تا به ايران سلاح نفرستند ، آغاز شد.
بار ديگر در سال ۱۹۸۴ ميلادي ، آمريكا صادرات برخي از مواد شيميايي به ايران را ممنوع كرد و چند سال بعد واردات نفت از ايران نيز ممنوع شد.
با وجود عوض شدن دولت هاي آمريكا و تغيير سياست ها هم چنان تحريم عليه ايران ادامه داشت و در شرايط بحراني جنگ تحميلي ، ايران را با مشكلات بيشتري روبه رو مي كرد ، اما در ادامه تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟
در اين مقاله از شرکت مهاجرتی رجبی به شماره ثبت ۵۶۲۰۵۱ ( موسسه حقوقی رجبی ثبت ۴۰۴۵۱ ) به بررسي تحريم هاي آمريكا عليه ايران در سال هاي مختلف ميپردازيم تا به گزارش نهايي ۲۰۲۱ تحريم هاي ايران و خواسته هاي ايران در مذاكرات اخير برسيم.
وضعيت تحريم هاي ايران بعد از جنگ تحميلي
با پايان گرفتن جنگ ايران و عراق تحريم هاي قبلي عليه ايران ادامه يافت ، با شروع رياست جمهوري بيل كلينتون در سال ۱۹۹۲ ، روابط ايران و آمريكا مرحله جديدي را شروع كرد. آمريكا محدوديت هايي براي خريد نظامي ايران ، كمك و تخصيص اعتبار ، كنترل صادرات و واردات ، اعطاي وام از طرف بانك جهاني و صندوق بين المللي پول ، برخي معاملات مربوط به توسعه ي منابع نفتي ايران و ادامه توقيف اموال ايران ، اعمال كرد.
هم چنين شركت هاي آمريكايي نمي توانستند از ايران نفت بخرند و شركتهاي غير آمريكايي كه در بخش نفت و گاز ايران سرمايه گذاري ميكردند ، مجازات مي شدند. هيچ شركتي نمي توانست بيشتر از ۲۰ ميليون دلار در ايران سرمايه گذاري كند.

تحريم هاي آمريكا عليه ايران در ۱۱ سپتامبر
بعد از اتفاق ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ ، جورج بوش قانوني را تصويب كرد كه طبق آن اجازه داشتند تا اموال و دارايي هاي اشخاص حقوقي و حقيقي حامي تروريسم را بلوكه كنند ، در پي آن تعدادي از اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني در ليست تحريم هاي آمريكا عليه ايران قرار گرفتند ، مثل بانك هاي ملي و سپه ، مقاطعه كاران در صنعت دفاعي ، شركت هاي سپاه پاسداران و مقام هاي سپاه و نيرو قدس.

اتحاديه اروپا نيز دارايي بيش از ۴۰ شخص حقيقي و حقوقي كه با بانك ملي ايران همكاري مي كردند را مسدود كرد و علاوه بر اتحاديه اروپا ، ژاپن نيز محدوديت هايي براي اعطاي وام به ايران اعمال كرد.
در دوران اوباما نيز شركت هاي داخلي و خارجي كه به ايران بنزين ميفروختند و يا به ارتقاي ظرفيت پالايشگاهي ايران كمك مي كردند را نيز در زمره تحريم هاي جديد آمريكا در آورد.
و اما در بخش هسته اي ، تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟
تحريم هاي هسته اي ايران
بعد از ماجراي ۱۱ سپتامبر و موج جديد تحريم هاي ضد ايران ، در تبليغات ضد ايران ، ايرانِ هسته اي بر سر زبان ها افتاد. در پي همين موضوع كشور هاي غربي درصدد اعمال تحريم هاي اقتصادي و تكنولوژيكي بر آمدند و فعاليت هاي هسته اي ايران را دليلي براي ايجاد خصومت با ايران مطرح كردند.
هم چنين آمريكا ، ايران را كشوري كه مي خواهد به سلاح هاي كشتار جمعي دست يابد و بر هم زننده صلح و ثبات بين المللي است ، معرفي كرد.
در سال ۲۰۰۶ نيز قطعنامه اي در شوراي امنيت تصويب شد كه در آن داراييهاي برخي از موسسه ها و افراد مرتبط با برنامه هاي هسته اي ايران در خارج از كشور مسدود شد و اگر ايران به اين موضوع بي اعتنايي مي كرد و فعاليت هاي هسته اي خود را در مدت ۶۰ روز متوقف نمي كرد ، تحريم هاي سخت تري نيز اعمال مي شد.
اما ايران اين قطعنامه را رد كرد و علاوه بر انتقاد از برخورد دو گانه شوراي امنيت ، فعاليت هاي خود براي دستيابي به فناوري هاي هسته اي ادامه داد.
در ادامه ي همين بي اعتنايي و پايان مهلتي كه به ايران داده شده بود ، قطعنامه ي سوم شوراي امنيت مبني بر مسدود شدن دارايي هاي ۲۸ فرد و نهاد ايراني مرتبط با برنامه هاي هسته اي ايران ، جلوگيري از صادرات تسليحاتي و تحريم هاي تنبيهي جديدي بر ضد تهران ، تصويب شد.
تحريم هاي ايران در تير ماه ۱۳۸۷
در اين زمان چهار گروه صنعتي شهيد ستاري ، هفت تير ، گروه صنایع مهمات ، متالورژی و صنایع شیمی پارچین از طرف آمريكا تحريم شدند.
و در سال ۱۳۸۹ نيز شرکت ها و بانک های نفت و گاز پارس ، بیمه ی معلم ، بانک مهر ، بانک انصار ، شرکت کشتیرانی لاینر ترانسپورت کیش و بنیاد تعاون سپاه به ليست تحريم ها اضافه شدند.
در همان سال تحريم هاي جديدي بر ضد بانك رفاه ايران نيز اعمال شد.
هم چنين قانون تحريم همه جانبه ايران به تصويب كنگره آمريكا رسيد.
طبق اين تحريم ها رئيس جمهور آمريكا مي توانست شركت هاي خارجي كه به ايران فرآورده هاي نفتي پالايش شده صادر مي كردند را مجازات كند.
تحریمهای اروپا بر ضد ایران
در اين ميان اروپا نيز از پاي ننشست ، در پاسخ به اين سوال كه در اروپا تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟ بايد گفت علاوه بر تحريم هاي آمريكا ، اروپا نيز ايران را تحريم كرده است.

انگلستان دارايي هاي بانك ملي ايران را در سال ۲۰۰۸ ضبط و تحريم كرد ، بانک بارکلیز انگلستان نيز حساب های ایرانیان از جمله بانک صادرات و بانک ملی ایران را مسدود كرد.
در اوايل همين سال بعضي از دانشگاه هاي هلند از پذيرش دانشجويان ايراني نيز ممانعت كردند.
همچنین بانک های لامبرت بروکسل كشور بلژیک و بانک دویچ كشور آلمان معاملات ارزی با ایران را قطع نمودند. سوئیس دارایی های ۱۲ شرکت ایرانی را ضبط و مصادره كرد ، اتحادیه ی اروپا ۱۸۰ شرکت تجاری و شخص ایرانی را در بخش ترابري و انرژي تحريم نمود.
به دستور پوتين در سال ۱۳۸۷ روسيه نيز به طور رسمي به تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل بر ضد جمهوري اسلامي ايران پيوست.
به دنبال اعلام اتهام آمريكا كه بانك ملت ، ملي و صادرات حامي مالي نهاد هاي تروريستي هستند ، بانك جهاني از دادن خدمات به بانك هاي ايراني سر باز زد ، براي تكميل اينكه در اروپا تحريم هاي ايران به كجا رسيد ، مي توان به اين موضوع اشاره كرد كه سازمان (CNRS) فرانسه ، بزرگ ترين سازمان پژوهشي علمي اروپا ، بر ضد تمامي دانشمندان ايراني در تمامي رشته ها تحريم هايي وضع كرد.
تحريم نفت ايران در سال ۱۳۹۱
در ادامه پاسخ به سوال تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟ اينگونه ميتوان گفت كه در بهار ۱۳۹۱ ممنوعيت خريد نفت ايران از ديگر تحریم هاي آمريكا عليه ايران بود كه اعمال شد.
در بعد از سال ۹۱ نيز به بهانه هاي مختلف تحريم هاي ديگري اعم از تحريم افراد و نهاد هاي حقوقي و حقيقي بر ايران تحميل شد.
تحريم هاي آمريكا عليه ايران در آبان ۱۳۹۷
در اين روز آمريكا تحريم هاي جديدي عليه ايران شروع كرد.

تحریم در زمینه های انرژی ، بانکی ، حمل و نقل و صنایع کشتی سازی از جمله ي اين تحريم ها است. از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ ، آمريكا ۱۹ دور تحريم را اعمال كرد که ۱۶۸ نهاد ایران را مورد هدف قرار گرفت.
تحريم هايي كه بيش از ۷۰۰ نفر ، مؤسسه ، هواپیما و صنایع موشکی را شامل میشود ، بیش از ۳۰۰ مورد از تحریم ها ، اهداف جدیدی را در بر مي گرفتند كه ۱۰۰ مورد از آن ها قبلا در ليست تحريم ها بودند و به خاطر برجام از ليست خارج شده بودند و مجددا در اين روز در ليست قرار گرفتند.
هم چنين ایران از پول فروش نفت فقط برای داد و ستد های انسان دوستانه و خرید کالا هایی که بهطور دوجانبه تحت تحریم نباشد ، میتوانست استفاده کند.
اگر ايران ميخواست كه تحريم ها تمام شود باید جلوي تولید موشک های بالستیک و فعاليت هاي هستهای خود را مي گرفت.
در اوايل سال ۲۰۱۹ كشورهاي آلمان و فرانسه ، پروازهای شرکت هواپیمایی ماهان به مقصد این دو کشور را به دليل مسائل امنيتي و تحريم هاي وضع شده عليه ايران لغو کردند.
ادامه تحريم هاي ايران در سال ۲۰۱۹
آن چه كه حائز اهميت است اين است كه در دوران رياست جمهوري ترامپ تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟
در ماه مي ۲۰۱۹ ، با صدور یک فرمان اجرایی از طرف ترامپ صنایع فولاد ، آهن ، مس و آلومینیوم ایران تحريم شد.
هم چنين شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۳۹ زیر مجموعه و نمایندگی های فروش آن در خارج از ایران در ليست تحريم هاي آمريكا عليه ايران قرار گرفت.
تحريم هاي ايران در سال ۲۰۲۰
در تیر ماه ۱۳۹۹ (۲۵ ژوئن ۲۰۲۰) ۸ شرکت صنایع فلزی ، آلومینیوم و فولاد ایران را نيز به ليست تحريم ها اضافه شدند ، برخي از اين شركت ها با شرکت فولاد مبارکه اصفهان که از سال ۲۰۱۸ در لیست تحریم های آمریکا قرار گرفته است ، در ارتباط هستند.

شرکت بازرگانی فولاد تارا ، از زیر مجموعه های فولاد مبارکه مستقر در آلمان و سه شرکت زیر مجموعه بخش فروش فولاد مبارکه در امارات متحده عربی ، شرکت جهان فولاد سیرجان، شرکت سنگ آهن مرکزی ایران و شرکت فولاد متیل هم در ليست قرار گرفته اند. شرکت تجهیزات و مهندسی مستقر در چین و هنگکنگ هم به دلیل انتقال گرافیت به ایران هدف تحریم قرار گرفتند.
تحريم ديگري عليه ايران وجود ندارد !
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در آبان ماه ۱۳۹۹ مدعی شد كه آنقدر تحريم عليه ايران و روسيه اعمال كرده اند كه امكان اعمال تحريم جديد ندارند.
با اين حال در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ ، چهار شخصیت حقیقی و شش شرکت ديگر نيز تحريم شدند.
تحریمهای ۲۴ دی ۱۳۹۹
وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا در ۲۴ دی ۱۳۹۹، سه تن و ۱۶ نهاد جمهوری اسلامی را به ليست تحريم ها اضافه كرد.
با اين وجود در نهايت تحريم هاي ايران به كجا رسيد ؟
تفاوت تحریم های اعمال شده تا سال ۹۱ و تحریم های فعلی
با تحريم هاي اعمال شده در سال هاي ۹۰ و ۹۱ ، باز هم راه هايي مثل صادرات روزانه يك ميليون بشكه نفت خام براي ايران باز بود.
همچنین ايران مي توانست با برخي از كشور ها روابط تجاري و اقتصادي داشته باشد. اما در شرايط فعلي تمامي مسير ها براي ايران بسته شده است.
در دوران اوج دفاع مقدس هم ، ايران نفت خود را صادر می كرد یا با وجود اینکه بخش عمده ای از مرزهای کشور به دلیل جنگ مسدود بود ، باز هم صادرات جریان داشت ، کشتی ها در دریا ها و بنادر تردد میکردند اما امروز علاوه بر اينكه بنادر ايران تحریم هستند ، بلکه کشتی های کشور های دیگر حق پهلو گرفتن در بنادر ايران را ندارند و بر عكس.
در همان سال ها حساب های بانکی ايران در خارج از کشور مسدود نبود و بانک های ايران فعالیت میکردند. مجموعه این عوامل باعث شده است که در حال حاضر به دليل شرايط اقتصادي ناشي از تحريم ها ، شرايطي شبيه به شرايط جنگي به وجود بيايد ، علاوه بر اين مردم در دوران جنگ ، جنگ را لمس مي كردند ولي در اين شرايط حمله نظامي را لمس نمي كنند اما مشكلات ديگري گريبان آن ها را گرفته است ، در واقع علاوه بر سخت شدن معيشت مردم فشار هاي رواني نيز اضافه شده است.
تحريم هاي جديد اتحاديه اروپا در سال ۲۰۲۱
شورای اتحادیه اروپا تحریم های ۱۰ساله علیه ایران به دلیل نقض جدی حقوق بشر را تمديد كرد ، اين تحريم ها در سال ۲۰۱۱ اعمال شد و هر سال تمديد مي شود.

اين تحريم ها شامل ممنوعیت سفر، مسدود کردن دارایی ها و ممنوعیت فروش تجهیزات مورد استفاده برای نظارت بر ارتباطات و تجهیزاتی که برای اعمال فشار داخلی مورد استفاده قرار مي گيرند ، هستند.
هم چنين ۸ نفر و ۳ نهاد دیگر نیز به لیست تحریم ها افزوده شدند.
در ليست تحريمي اتحاديه اروپا زندان اوین ، زندان فشافویه و زندان رجایی شهر نيز قرار گرفته اند.
موضع ايران در مقابل بازگشت آمریکا به برجام
ايران به تمامي تعهداتش به برجام پايبند بوده است و آمريكا تعهداتش را نقض كرده است.
اگر آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد ، باید تمامی تحریم ها را به صورت عملی نه فقط روي كاغذ ، لغو کند به صورتي كه ايران بتواند راستي آزمايي كند.
اول تمامی تحریم هایی که در مقابل برجام لغو شد ، ولی دولت آمریکا مجددا آنها را اعمال کرد ، باید لغو شوند ، هم چنين تحريم هايي كه ترامپ وضع كرده بود نيز بايد لغو شوند.
علاوه بر اين ها تحریم هایی که به بهانه های غیر هسته ای وضع شدند نيز بايد كاملا برداشته شوند.
با همه ي اين ها سياست فشار حداكثري آمريكا با توجه به اعمال تحريم ها ، حتي به گفته خود آمريكايي ها ، سياستي كاملا شكست خورده است و آن ها به اهداف خود دست نيافته اند.
به طور كلي تحريم هاي آمريكا عليه ايران ، اگرچه شرايط را براي ايران و ايراني ها بسيار سخت كرده است اما مانع از ادامه دادن مسير ايران براي دستيابي به اهداف خود نشده است.
اينكه در آينده تحريم هاي ايران به كجا برسد ، موضوعي است كه صاحب نظران عقايد متفاوتي دارند.
اميدواريم با ياري خداوند ، شرايط هر روز براي كشور عزيزمان ايران بهتر شود و تحريم هاي تحميلي به ايران ، خاتمه يابد.
سوالات رایج درباره سرنوشت تحریم ایران
تا اینجا بصورت خلاصه درخصوص سرنوشت تحریم ایران از ابتدا تا کنون صحبت کردیم ، بعد از مرور پرسش و پاسخ های زیر نظرات خود را در بخش دیدگاه درج نمایید و بگویید به نظر شما سرنوشت برجام و تحریم های ایران چه خواهد شد؟
با تحريم هاي اعمال شده در سال هاي 90 و 91 ، باز هم راه هايي مثل صادرات روزانه يك ميليون بشكه نفت خام براي ايران باز بود. همچنین ايران مي توانست با برخي از كشور ها روابط تجاري و اقتصادي داشته باشد. اما در شرايط فعلي تمامي مسير ها براي ايران بسته شده است.
ايران به تمامي تعهداتش به برجام پايبند بوده است و آمريكا تعهداتش را نقض كرده است. اگر آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد ، باید تمامی تحریم ها را به صورت عملی نه فقط روي كاغذ ، لغو کند به صورتي كه ايران بتواند راستي آزمايي كند. اول تمامی تحریم هایی که در مقابل برجام لغو شد ، ولی دولت آمریکا مجددا آنها را اعمال کرد ، باید لغو شوند ، هم چنين تحريم هايي كه ترامپ وضع كرده بود نيز بايد لغو شوند.
از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ ، آمريكا 19 دور تحريم را اعمال كرد که ۱۶۸ نهاد ایران را مورد هدف قرار گرفت. تحريم هايي كه بيش از ۷۰۰ نفر ، مؤسسه ، هواپیما و صنایع موشکی را شامل میشود ، بیش از ۳۰۰ مورد از تحریم ها ، اهداف جدیدی را در بر مي گرفتند كه 100 مورد از آن ها قبلا در ليست تحريم ها بودند و به خاطر برجام از ليست خارج شده بودند و مجددا در اين روز در ليست قرار گرفتند. هم چنين ایران از پول فروش نفت فقط برای داد و ستد های انسان دوستانه و خرید کالا هایی که بهطور دوجانبه تحت تحریم نباشد ، میتوانست استفاده کند. همچنین ، در ماه مي ۲۰۱۹ ، با صدور یک فرمان اجرایی از طرف ترامپ صنایع فولاد ، آهن ، مس و آلومینیوم ایران تحريم شد. هم چنين شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۳۹ زیر مجموعه و نمایندگی های فروش آن در خارج از ایران در ليست تحريم هاي آمريكا عليه ايران قرار گرفت.
در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ ، چهار شخصیت حقیقی و شش شرکت ديگر نيز تحريم شدند. وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا در ۲۴ دی ۱۳۹۹، سه تن و ۱۶ نهاد جمهوری اسلامی را به ليست تحريم ها اضافه كرد.
در این مقاله از شرکت مهاجرتی رجبی به شماره ثبت ۵۶۲۰۵۱ ( موسسه حقوقی رجبی ثبت ۴۰۴۵۱ ) به این سوال پاسخ دادیم که تحریم های ایران به کجا رسید ؟ هم اکنون امیدواریم راه سعادت و رفاه مردم ایران بگونه ای هموار شود که عزت و اقتدار ایران در جهان همچنان پابرجا بماند ، همکاران ما در دفاتر تهران و شیراز پاسخگوی سوالات شما عزیزان در خصوص مسایل مربوط به مهاجرت هستند.