اقتصاد کشور آلمان

اقتصاد کشور آلمان یک اقتصاد باز اجتماعی بسیار توسعه یافته است که دارای بزرگترین اقتصاد ملی در اروپا، چهارمین اقتصاد بزرگ از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی در جهان (تقریباً همسو با ژاپن) و پنجمین از نظر تولید ناخالص داخلی (PPP) است.

اقتصاد کشور آلمان

مشاور مهاجرتی

 اقتصاد کشور آلمان در حال حاضر اولین و بزرگترین اقتصاد قاره اروپا و چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است.

 بزرگترین شرکای اقتصادی و کشورهایی که بالاترین میزان واردات از آلمان را دارند شامل آمریکا، چین، فرانسه، هلند و ایتالیا می باشد.

 کمپانی های فولکس واگن، صنایع پست آلمان، صنایع بوش، زیمنس، دایملر، مترو آگ گروه شوارتس و غیره از بزرگترین کمپانی های آلمانی هستند.

در حال حاضر ایالت های بایرن و بادن – وورتمبرگ با 2.7% و 3.1% نرخ بیکاری از کم ترین تعداد بیکار در این کشور برخوردار می باشند.

اقتصاد کشور آلمان در حال حاضر متشکل از بخش خدمات حدود 70 درصد از کل تولید ناخالص داخلی، صنعت 29.1 درصد و کشاورزی 0.9 درصد می باشد.

به دلیل نوسانات نرخ ارز، تولید ناخالص داخلی آلمان که بر حسب دلار اندازه گیری می شود، به شدت در نوسان است. طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول (IMF) در سال 2019، این کشور 28 درصد از اقتصاد منطقه یورو را به خود اختصاص داده است.

  آلمان یکی از اعضای موسس، بسیار تاثیر گذار و تعیین کننده در  اتحادیه اروپا و منطقه یورو است؛ که اقتصاد برخی از کشورهای این قاره را نیز در اختیار دارد، یعنی به نوعی اقتصاد آن کشورها به رشد و سقوط اقتصاد کشور آلمان بستگی بسیاری دارد.

در ادامه این مقاله کارشناسان تیم شرکت مهاجرتی رجبی شما را با اطلاعاتی اجمالی و مفید از اقتصاد کشور آلمان آشنا خواهند نمود که در صورت مهاجرت به این کشور می تواند مفید واقع شود.

همچنین مقاله سرمایه گذاری و ثبت شرکت در آلمان را نیز حتما در سایت رجبی مطالعه فرمایید تا با چگونگی راه اندازی یک بیزنس و قوانین ثبت شرکت در این کشور کاملا آشنا شوید.

آماری کلی از اقتصاد آلمان

در ارائه آماری کلی از اقتصاد آلمان باید بگوییم که در سال 2019، آلمان بالاترین مازاد تجاری را در جهان به ارزش 310 میلیارد دلار ثبت کرد و این نتیجه اقتصادی آن را به بزرگترین صادرکننده سرمایه در سطح جهان تبدیل کرد. این کشور با صادرات 1810.93 میلیارد دلار کالا و خدمات در سال 2019 یکی از بزرگترین صادرکنندگان جهان بود که بخش خدمات حدود 70 درصد از کل تولید ناخالص داخلی، صنعت 29.1 درصد و کشاورزی 0.9 درصد  از آن را سهم دارند.

آلمان با وجود ناملایمات اقتصادی جهانی، همچنان در سال 2024 عنوان بزرگترین صادرکننده سرمایه در جهان را حفظ کرده است.
با وجود کاهش اندک نسبت به سال قبل، مازاد تجاری این کشور به 360 میلیارد دلار رسید که نشان‌دهنده تاب‌آوری و قدرت اقتصادی آلمان در شرایط چالش‌برانگیز است.
تراز تجاری:

آلمان با وجود اختلالات زنجیره تامین و افزایش قیمت انرژی، در سال 2024 به ارزش 1.85 تریلیون دلار کالا و خدمات صادر کرد و جایگاه خود را به عنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان جهان حفظ کرد.

علیرغم چالش‌ها، بخش خدمات همچنان پیشرو در اقتصاد آلمان است و حدود 72 درصد از کل تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد.
سهم صنعت 28.5 درصد و کشاورزی 0.7 درصد است.

آماری کلی از اقتصاد آلمان

اقتصاد کشور آلمان بزرگترین اقتصاد تولیدی در اروپا است و کمتر احتمال دارد تحت تأثیر رکود مالی قرار گیرد.

آلمان تحقیقات کاربردی با ارزش صنعتی عملی انجام می دهد و خود را پلی بین آخرین بینش دانشگاهی و بهبود محصول و فرآیند خاص صنعت می داند. این کشور مقدار زیادی دانش را در آزمایشگاه های خود تولید می کند.

آلمان غنی از چوب، زغال سنگ، پتاس و نمک است و برخی منابع جزئی گاز طبیعی در ایالت نیدرزاکسن را نیز در اختیار دارد که در حال بهره برداری هستند. انرژی در آلمان عمدتاً از سوخت‌های فسیلی (30 درصد) تامین می‌شود، با انرژی باد در رتبه دوم، پس از آن انرژی هسته‌ای، گاز، خورشید، زیست توده (چوب و سوخت های زیستی) و آبی.

آلمان اولین کشور صنعتی بزرگی است که متعهد به انتقال انرژی تجدیدپذیر به نام Energiewende  بوده و پیشروترین تولید کننده توربین های بادی در جهان است.

در سال ۲۰۲۳، پنجاه و سه درصد از برق مصرفی آلمان توسط منابع تجدیدپذیر تامین شد. این نشان‌دهنده رشد قابل توجهی نسبت به سال 2019 است که سهم انرژی‌های تجدیدپذیر 46 درصد بود.

شرکت های مطرح آلمانی

99 درصد از کل شرکت های آلمانی متعلق به “Mittelstand” آلمان هستند، شرکت های کوچک و متوسط که عمدتاً متعلق به خانواده هستند. از 2000 شرکت بزرگ جهان که بر اساس درآمد سنجیده شده اند، فورچون گلوبال دوهزار، 53 شرکت در آلمان مستقر هستند. حدود 1000 نفر از این شرکت ها در بخش خود رهبران بازار جهانی هستند و قهرمانان پنهان نامیده می شوند.

از سال 1991 تا 2010، طبق آمار 40301 ادغام و تملک با مشارکت شرکت های آلمانی با ارزش کل شناخته شده 2422 میلیارد. یورو اعلام شده است که بزرگترین معاملات از سال 1991 عبارتند از: خرید Mannesmann توسط Vodafone به مبلغ 204.8 میلیارد یورو در سال 1999 و ادغام دایملر-بنز با کرایسلر برای تشکیل دایملر کرایسلر در سال 1998 به ارزش 36.3 میلیارد یورو.

پیش از ادامه و بررسی اقتصاد کشور آلمان لازم است پیشنهاد کنیم که مطالعه عنوان مهاجرت به آلمان را فراموش نکنید؛ این مطلب هرآنچه که برای مهاجرت و نقل مکان به این کشور نیاز دارید را در اختیارتان می گذارد. در ادامه، از 500 شرکت بزرگ بورسی جهان که بر اساس درآمد در سال 2020 اندازه گیری شده اند، 37 شرکت آن در آلمان مستقر هستند. در نمودار زیر شرکت های مطرح آلمانی به همراه تعداد نیروی کاری که در اختیار دارند را مشاهده خواهید کرد:

شرکت های مطرح آلمانی

آلمان به عنوان یک فدراسیون

آلمان به عنوان یک فدراسیون یک کشور چند مرکزی است و یک مرکز اقتصادی واحد ندارد. بورس اوراق بهادار در فرانکفورت آم ماین واقع شده است. بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در ولفسبورگ (فولکس واگن)، اشتوتگارت (مرسدس بنز و پورشه) و مونیخ (آئودی و بی ام و) هستند.

اقتصاد کشور آلمان مدافع یکپارچگی اقتصادی و سیاسی نزدیکتر اروپا است.

سیاست های تجاری آن بطور فزاینده ای توسط توافق های بین اعضای اتحادیه اروپا (EU) و قوانین بازار واحد اتحادیه اروپا تعیین می شوند. آلمان واحد پول مشترک اروپا، یورو را در سال 1999 معرفی کرد و سیاست پولی آن توسط بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت تعیین می شود.

ایالت های جنوبی به ویژه بایرن، بادن – وورتمبرگ و هسن از نظر اقتصادی قوی تر از ایالت های شمالی هستند. یکی از قوی ترین و در عین حال قدیمی ترین مناطق اقتصادی آلمان، منطقه روهر در غرب، بین دویسبورگ و دورتموند است. 27 شرکت از 100 شرکت بزرگ کشور در آنجا مستقر هستند. با این حال، در سال های اخیر منطقه ای که اقتصاد آن مبتنی بر منابع طبیعی و صنایع سنگین است، شاهد افزایش قابل‌توجهی در بیکاری بوده است.

آلمان به عنوان یک فدراسیون

از سوی دیگر، اقتصاد بایرن و بادن – وورتمبرگ، ایالت هایی با کمترین تعداد بیکار (2.7٪، 3.1٪)، بر اساس محصولات با ارزش بالا است. بخش های مهم خودرو، الکترونیک، هوافضا و زیست پزشکی و سایر بخش ها هستند. بادن – وورتمبرگ یک مرکز صنعتی به ویژه برای صنعت خودرو و ماشین سازی و خانه برندهایی مانند مرسدس بنز (دایملر)، پورشه و بوش است.

صنایع در آلمان

صنایع در آلمان

صنعت و ساخت و ساز 30.7 درصد از تولید ناخالص داخلی را در سال 2019 به خود اختصاص داده است و 24.2 درصد از نیروی کار را به خود اختصاص داده بود، هم اکنون ( ابتدای سال 2024) پیش‌بینی می‌شود که این سهم در سال 2024 به 29.7 درصد کاهش یابد.

آلمان در تولید خودرو، ماشین آلات، تجهیزات الکتریکی و مواد شیمیایی سرآمد است.

آلمان با تولید 5.2 میلیون دستگاه خودرو در سال 2015، چهارمین تولیدکننده و بزرگترین صادرکننده خودرو در جهان بود. شرکت های خودروسازی آلمانی با سهم بازار جهانی حدود 90 درصد از موقعیت بسیار قوی در بخش به اصطلاح پریمیوم برخوردار هستند.

شرکت های تولیدی کوچک تا متوسط که در محصولات پیشرفته از نظر فناوری تخصص دارند و اغلب متعلق به خانواده ها و بخش خصوصی هستند، بخش عمده ای از اقتصاد کشور آلمان را تشکیل می دهند.

 تخمین زده می شود که حدود 1500 شرکت آلمانی سه جایگاه برتر را در بخش بازار مربوطه خود در سراسر جهان به خودشان اختصاص دهند. در حدود دو سوم کل بخش های صنایع در آلمان به سه رقیب برتر تعلق دارند.

آلمان تنها کشوری است که در بین پنج صادرکننده برتر اسلحه عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست و این خود برای برخی از سیاستمداران دنیا همواره خطرناک به نظر آمده است.

همچنین آلمان بهترین مکان برای نمایشگاه های تجاری در جهان است به خصوص نمایشگاه های صنعتی. حدود دو سوم نمایشگاه های تجاری پیشرو جهان در آلمان برگزار می شود که بزرگترین نمایشگاه ها و کنگره های بین المللی سالانه در چندین شهر آلمان مانند هانوفر، فرانکفورت، کلن، لایپزیک و دوسلدورف برگزار می شود.

خدمات در آلمان

در سال 2017 خدمات در آلمان 68.6 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) را تشکیل می دادند و این بخش 74.3 درصد از نیروی کار را به کار می گرفت. مولفه های فرعی خدمات عبارتند از: فعالیت های مالی، اجاره ای و تجاری (30.5%)، تجارت، هتل ها و رستوران ها و حمل و نقل (18%) و سایر فعالیت های خدماتی (21.7%).

آلمان هفتمین کشور پربازدید در جهان است که در  سال 2018 بیش از 30.4 میلیون گردشگر بین المللی وارد آن شده اند. که بعد از رفع محدودیت های کرونا در سال 2023 و احیای تقاضای جهانی برای گردشگری، صنعت گردشگری آلمان به تدریج در حال بهبود است.

بر اساس آمار اولیه، آلمان در سال 2023 میزبان 26.8 میلیون گردشگر بین‌المللی بوده است؛ این رقم نشان‌دهنده 12.2 درصد کاهش نسبت به سال 2019، اما 34.2 درصد افزایش نسبت به سال 2021 است.

برلین سومین مقصد شهری پربازدید در اروپا شده است و علاوه بر این، بیش از 30 درصد از آلمانی ها تعطیلات خود را در کشور خود می گذرانند که بیشترین سهم مربوط به مکلنبورگ-فورپومرن است.

سفر و گردشگری داخلی و بین المللی به طور مستقیم بیش از 43.2 میلیارد یورو به تولید ناخالص داخلی و اقتصاد کشور آلمان کمک می کند. با احتساب اثرات غیرمستقیم و القایی، این صنعت 4.5 درصد از تولید ناخالص داخلی آلمان را تشکیل می دهد و از 2 میلیون شغل (4.8 درصد از کل اشتغال) پشتیبانی می کند. بزرگترین نمایشگاه ها و کنگره های بین المللی سالانه در چندین شهر آلمان مانند هانوفر، فرانکفورت و برلین برگزار می شود.

خدمات در آلمان
تکنولوژی در آلمان

تکنولوژی در آلمان

تکنولوژی در آلمان قابل توجه بوده است و تلاش های تحقیق و توسعه بخشی جدایی ناپذیر از اقتصاد کشور آلمان را تشکیل می دهد. آلمان همچنین یکی از کشورهای پیشرو در توسعه و استفاده از فناوری های سبز است و شرکت های متخصص در فناوری سبز حدود 200 میلیارد یورو گردش مالی دارند. همچنین تخصص آلمانی در مهندسی، علوم و تحقیقات بسیار قابل احترام است.

بازارهای اصلی صنعت فناوری سبز آلمان عبارتند از تولید برق، تحرک پایدار، بهره وری مواد، بهره وری انرژی، مدیریت زباله و بازیافت و مدیریت آب پایدار. در زمینه ثبت اختراعات سه گانه، آلمان پس از آمریکا و ژاپن در جایگاه سوم قرار دارد که با بیش از 26500 ثبت اختراع ثبت شده به اداره ثبت اختراع اروپا، پیشروترین کشور اروپایی است.

زیمنس، بوش و BASF با تقریباً 5000 ثبت اختراع بین آن ها در سال 2008، جزو 5 شرکت برتر از بیش از 35000 شرکت ثبت اختراع هستند. آلمان به همراه ایالات متحده و ژاپن در مورد پتنت های نانو، زیستی و فناوری های جدید، یکی از فعال‌ترین کشورهای جهان است. آلمان با حدود یک سوم اختراعات سه گانه، در زمینه کاهش انتشار وسایل نقلیه در سراسر جهان پیشتاز است.

یقینا می دانید که آلمان یکی از برترین مقاصد تحصیلی جهان نیز می باشد که سالانه دانشجویان بسیاری را پذیرفته و متخصصان زیادی را فارغ التحصیل می کند؛ در مقاله تحصیل در آلمان چگونگی اخذ پذیرش از دانشگاه های این کشور به همراه اخذ ویزا را شرح داده ایم.

مهاجرت کاری به آلمان موضوع وبینار ارائه شده در این بخش از مقاله است ، زهرا اشتیاقی کارشناس ارشد مهاجرتی از هلدینگ حقوقی مهاجرتی رجبی با شما در این باره صحبت می کند و صفر تا صد مهاجرت کاری به کشور آلمان را شرح می دهد.

مدت زمان وبینار یک ساعت و چهل دقیقه است.

نمایش ویدیو درباره وبینار مهاجرت کاری به آلمان

برترین کشورهای صادرکننده به آلمان

 همانطور که تا این بخش از مطلب متوجه شدیم، آلمان یکی از 5 قدرت اقتصادی در جهان است که در سال 2023 رقمی معادل با 1.34 ترلیون دلار کالا را از مرزهای خود به داخل کشور وارد کرده است.  بیشترین واردات آلمان خودرو (71.1 میلیارد دلار)، واکسن، خون، آنتی سرم، سموم (41.6 میلیارد دلار)، وسایل نقلیه موتوری، قطعات و لوازم جانبی (41.1 میلیارد دلار)، داروهای بسته بندی شده (32.3 میلیارد دلار) و نفت خام (29.2 میلیارد دلار) بوده است.

قطعا تا به اینجای مطلب با مطالعه شرایط اقتصاد کشور آلمان به این موضوع فکر کرده اید، که کار کردن در این کشور می تواند به چه میزان مناسب و خوب باشد؛ قطعا هم همینطور است. آلمان یکی از بهترین بازارهای اروپا و جهان را در اختیار دارد که در حال حاضر و در سال 2023 در فرصت های شغلی بسیاری با کمبود نیروی کار مواجه است؛ مقاله کار در آلمان را مطالعه کرده و با شرایط کار و چگونگی یافتن کار در این کشور آشنا شوید.

در جدول زیر بزرگ ترین و برترین کشورهای صادرکننده به آلمان به همراه مبلغ صادرات آن ها را مشاهده می کنیم:

ردیف کشور مبلغ صادرات 
1ایالات متحده 135 میلیارد دلار 
2چین 121 میلیارد دلار 
3فرانسه 119 میلیارد دلار 
4هلند 100 میلیارد دلار 
5ایتالیا 88.7 میلیارد دلار 

کارشناسان شرکت مهاجرتی رجبی در این مطلب اطلاعات مفید و لازم در رابطه با اقتصاد کشور آلمان را در اختیار شما عزیزان گذاشتند؛ اگر نیاز به مشاوره و یا کسب اطلاعاتی بیش تر دارید، با مشاورین ما در دفاتر تهران و یا شیراز در تماس بوده و از اطلاعات آنان بهره مند شوید ، همچنین توصیه می کنیم مقاله مزایا و معایب زندگی در آلمان را نیز بخوانید و اطلاعاتی بسیار جالب و کاربردی بدست آورید.

با بزرگترین اقتصادهای جهان آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4.5/5 - (4 امتیاز)
منو
خانه