02191002525

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان
روز پدر

بله، البته در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا می توانید زبان انگلیسی را انتخاب کنید و در مقطع کارشناسی باید زبان آلمانی را برای تحصیل فرا بگیرید.

دانشگاه های متعددی رشته اقتصاد را در مقاطع مختلف ارائه می کنند که برترین آن ها شامل این موارد می شوند:
دانشگاه مانهایم
دانشگاه فنی کایزرسلاوترن
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ
دانشگاه کلن
دانشگاه آزاد برلین
دانشگاه توبینگن
دانشگاه گیسن

بله، دانشگاه های دولتی آلمان برای تحصیل رشته اقتصاد شهریه دریافت نمی کنند.

خیر، برای تحصیل این رشته باید مدرک معتبر زبان آلمانی یا انگلیسی را ارائه کنید.

این امر بستگی به دانشگاه دارد و شاید دوره های تحصیلات تکمیلی نیاز به شرکت در آزمون های ورودی داشته باشند.

چالش‌ ها و فرصت‌ های تحصیل اقتصاد در آلمان برای دانشجویان ایرانی

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان، با توجه به کیفیت بالای آموزشی می تواند انتخاب بسیار مناسبی برای دانشجویان ایرانی باشد که با این حال، مانند هر تصمیم مهم دیگری، این مسیر نیز با چالش هایی همراه است. در ادامه به بررسی دقیق تر چالش ها و فرصت های تحصیل اقتصاد در آلمان می پردازیم.

  • دانشگاه های آلمان به دلیل استانداردهای بالای آموزشی و اساتید مجرب، در سطح جهانی شناخته شده اند و مدارک بسیار معتبری ارائه می دهند.
  • دانشگاه های دولتی آلمان شهریه دریافت نمی کنند که این امر هزینه های تحصیل را به شدت کاهش می دهد.
  • اقتصاد کشور آلمان یکی از قوی ترین اقتصادهای جهان است و فارغ التحصیلان این رشته با فرصت های شغلی متنوعی روبرو هستند.
  • پس از اتمام تحصیل رشته اقتصاد در آلمان، دانشجویان می توانند برای یافتن کار به دیگر کشورهای مطرح اروپا نیز به راحتی دسترسی پیدا کنند.
  • تحصیل رشته اقتصاد در آلمان رصتی عالی برای ایجاد ارتباط با دانشجویان و اساتید از سراسر جهان برای انجام پروژ ها و تحقیقات و پژوهش های بین المللی است.
  • برای تحصیل رشته اقتصاد در آلمان فرصت دستیابی به بورسیه های متنوعی برای دانشجویان ایرانی وجود دارد.
  • در حین تحصیل فرصت کارآموزی در شرکت های مختلفی وجود دارد که تجربه و رزومه دانشجویان را بالا قوی تر می کند.

چالش های تحصیل رشته اقتصاد در آلمان

  • یادگیری و تسلط پیدا کردن به زبان آلمانی برای ایرانی ها کمی مشکل است.
  • فرآیند پذیرش در رشته اقتصاد در دانشگاه های آلمان می تواند پیچیده و زمان بر باشد.
  • اگرچه هزینه های تحصیل در آلمان پایین است، اما هزینه های زندگی در برخی از شهرهای بزرگ این کشور می تواند بالا باشد.
  • با توجه به محبوبیت آلمان به عنوان مقصد تحصیلی، رقابت برای پذیرش در این رشته در آلمان بالا است.
  • سیستم آموزشی آلمان با سیستم تحصیلی در ایران تفاوت هایی دارد که درک و حل این تفاوت ها نیازمند سازگاری و انعطاف پذیری بیش تر از سوی دانشجویان ایرانی است.

پادکست تحصیل رشته اقتصاد در آلمان

همکار ما در این ویدیو شرایط تحصیل رشته اقتصاد در آلمان را برای شما علاقه مندان به صورت خلاصه توضیح داده و می توانید با دانلود فایل پادکست به اطلاعات آن همواره دسترسی داشته باشید.

آشنایی با سیستم آموزشی و روش‌های تدریس در رشته اقتصاد آلمان

سیستم آموزشی آلمان به دلیل کیفیت بالا و رویکرد عملی گرایانه ای که دارد در سطح جهانی شناخته شده است که تحصیل رشته اقتصاد در آلمان نیز از این قاعده مستثنی نیست. دانشجویان اقتصاد نه تنها به صورت نظری با مفاهیم اقتصادی آشنا می شوند، بلکه فرصت های زیادی برای کاربرد عملی این مفاهیم در پروژه های تحقیقاتی، کارآموزی و مطالعات موردی دارند.

همچنین بسیاری از اساتید دانشگاه های آلمان فعالانه در پژوهش های اقتصادی شرکت می کنند و دانشجویان می توانند در این پژوهش ها مشارکت داشته باشند. علاوه بر این دانشجویان تشویق می شوند تا به صورت مستقل فکر کنند، مسائل را تحلیل کنند و راه حل های نوآورانه ارائه دهند که این هم به رشد دانشجویان و هم به رشد این علم کمک بسیاری می کند.

کلاس های درس اقتصاد در آلمان به صورت تعاملی برگزار می شوند و دانشجویان تشویق می شوند تا در بحث ها شرکت و سوالات خود را مطرح کنند. همچنین در سمینارها، دانشجویان به صورت گروهی روی موضوعات خاصی کار می کنند و نتایج تحقیقات خود را ارائه می دهند، حتی در صورت علاقه از طریق مطالعه موردی، دانشجویان با چالش های واقعی کسب وکار و اقتصاد آشنا می شوند.

آشنایی با سیستم آموزشی و روش‌های تدریس در رشته اقتصاد آلمان

مقایسه نظام آموزشی اقتصاد در آلمان و ایران

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان و ایران، هر یک مزایا و چالش های خاص خود را دارد و مقایسه این دو سیستم آموزشی می تواند به دانشجویان در انتخاب مسیر تحصیلی کمک شایانی کند. در این مقایسه، برخی از مهم ترین تفاوت ها و شباهت های این دو سیستم آموزشی می گوییم:

رویکرد آموزشی در آلمان بر یادگیری عملی، پژوهش محوری و تفکر انتقادی تاکید دارد و دانشجویان فرصت های زیادی برای شرکت در پروژه های تحقیقاتی، کارآموزی و مطالعات موردی پیدا می کنند. اما در ایران، رویکرد آموزشی بیش تر نظری است و بر انتقال مفاهیم تئوریک تمرکز دارد.

ساختار آموزشی در آلمان بسیار انعطاف‌پذیر است و دانشجویان می توانند بسته به علاقه و مسیر شغلی خود، دروس تخصصی متنوعی را انتخاب کنند اما ساختار آموزشی در ایران به صورت ترمی و واحدی است و دانشجویان موظف هستند دروس مشخصی را در هر ترم بگذرانند و انعطاف‌پذیری در انتخاب دروس محدودتر است.

دانشگاه های اقتصاد آلمان ارتباط نزدیکی با صنایع و بازار کار مختلف دارند و این ارتباط باعث می شود دانشجویان با نیازهای واقعی بازار کار آشنا شوند با این که ارتباط دانشگاه ها با صنعت در ایران نسبت به آلمان کمتر است و اغلب دانشجویان در یافتن شغل مرتبط با رشته خود با مشکل مواجه می شوند.

به طورکلی باید باید گفت که نظام آموزشی اقتصاد در آلمان از ایران بسیار پیشرفته تر بوده و کشورمان نیاز به تغییرات گسترده ای در حوزه آموزش دارد که به کیفیت، اعتبار و مدرنی آلمان برسد. همین تفاوت ها و بسیاری موارد دیگر باعث شده که تحصیل رشته اقتصاد در آلمان نه تنها در مقایسه با ایران بلکه بسیاری از کشورهای دیگر بسیار معتبرتر باشد.

مقایسه مقاطع مختلف تحصیل رشته اقتصاد در آلمان

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا امکان پذیر است که هر یک از این مقاطع تحصیلی، ویژگی ها، فرصت ها و چالش های خاص خود را دارند. هریک از این دوره های تحصیلی نیازمند مدارکی مختلف برای پذیرش بوده و از لحاظ مدت زمان لازم برای آموزش، دروس قابل ارائه و نوع تدریس و ارائه با یکدیگر تفاوت دارند.

تحصیل کارشناسی رشته اقتصاد در آلمان

پذیرش و تحصیل رشته اقتصاد در آلمان با دوره کارشناسی در دانشگاه ها آغاز می شود و شرط اصلی برای ورود به آن داشتن مدرک دیپلم معتبر دوره دبیرستان است. تحصیل دوره کارشناسی اقتصاد در آلمان می تواند از 3 تا 4 سال به طول بیانجامد که بستگی به دانشگاه انتخابی خواهد داشت.

لازم به ذکر است که برخی متقاضیان نظیر دانشجویان ایرانی به خاطر تفاوت در نظام های آموزشی دو کشور نیاز دارند تا دوره های کالج پیش از دانشگاه برای رشته اقتصاد را قبل از ورود به دانشگاه پشت سر بگذارند. دوره های کالج مربوط به رشته های اقتصاد و مدیریت با نام کالج W-Kurs شناخته می شود و مدت آن معمولاً یک ساله می باشد. تمرکز اصلی آموزش در این کالج ها بر روی موضوعاتی مانند اقتصاد، ریاضی، تجارت، جامعه و زبان آلمانی است.

در ادامه در دوره لیسانس اقتصاد در آلمان، دانشجویان با مبانی و مفاهیم اصلی اقتصاد آشنا می شوند و مهارت های تحلیل و حل مسائل اقتصادی را کسب می کنند. این دوره به دانشجویان کمک می کند تا درک عمیقی از نحوه کارکرد اقتصاد، تصمیم‌گیری های اقتصادی و عوامل مؤثر بر اقتصاد جوامع و کشور داشته باشید. این دوره مهارت هایی نظیر: مدل سازی اقتصادی، تحلیل داده ها، تفکر انتقادی و غیره را به افراد می آموزد.

پس از دریافت مدرک لیسانس رشته اقتصاد در آلمان می توانید وارد بازار کار شده و یا جهت ادامه تحصیل در هریک از دانشگاه های آلمان یا اروپا اقدام نمایید، مدارک اعطایی دانشگاه های آلمان به قدری معتبر هستند که در اغلب کشورهای جهان به راحتی پذیرفته می شوند.

تحصیل کارشناسی رشته اقتصاد در آلمان

تحصیل ارشد اقتصاد در آلمان

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان در دوره کارشناسی ارشد، فرصتی است برای دانشجویان تا دانش و مهارت های خود را در زمینه اقتصاد به سطحی بالاتر ببرند. در این دوره، دانشجویان به صورت تخصصی تر به مباحث اقتصادی پرداخته و مهارت های تحلیلی و پژوهشی خود را تقویت می کنند و به یک متخصص در یک حوزه خاص مبدل می شوند.

تحصیل ارشد اقتصاد در آلمان به ارائه یک مدرک کارشناسی اقتصاد معتبر از دانشگاه های آلمان یا دیگر کشورهای جهان نیاز دارد. جهت اخذ مدرک فوق لیسانس رشته اقتصاد در آلمان باید دو سال به تحصیل در این دوره مشغول شوید و در نهایت پایان نامه خود را ارائه نمایید. مقطع کارشناسی ارشد مباحث مختلفی از قبیل اقتصاد خرد و کلان، اقتصاد سنجی، اقتصاد توسعه، برنامه ریزی اقتصادی، مدل سازی و پیش بینی اقتصادی را در بر می گیرد.

پذیرش در دوره ارشد اقتصاد در برخی از دانشگاه های آلمان نیاز به شرکت در آزمون هایی نظیر GMAT یا GRE دارد که دانشگاه در صورت نیاز آن را اعلام می کند. همچنین این دوره در مقایسه با دوره کارشناسی، بیش تر به زبان انگلیسی در دسترس می باشد.

تحصیل دکترا اقتصاد در آلمان

دوره دکترا اقتصاد در آلمان، بالاترین سطح تحصیلات در این رشته است و برای افرادی طراحی شده که مایلند به عنوان پژوهشگر، استاد دانشگاه یا متخصص در حوزه سیاست گذاری اقتصادی فعالیت کنند. در این دوره، دانشجویان به صورت عمیق و تخصصی به مباحث پیچیده اقتصادی پرداخته و مهارت های لازم برای انجام پژوهش های مستقل را کسب می کنند.

پذیرش و تحصیل رشته اقتصاد در آلمان در دوره دکترا، نیاز به ارائه مدرک مرتبط کارشناسی ارشد این رشته دارد و با توجه به نوع پژوهش و دانشگاه می تواند 3 تا 4 سال به طول بیانجامد. در این دوره شما به یک متخصص استفاده از روش های آماری پیشرفته برای تحلیل داده های اقتصادی و آزمون فرضیه ها و بررسی مسائل پیچیده تر در اقتصاد بین الملل، مانند تجارت جهانی، نرخ ارز و سیاست های تجاری مبدل خواهید شد.

دقت کنید که در ابتدا باید یک استاد راهنمای مناسب را در یکی از دانشگاه های آلمان بیابد که مایل به همراهی و نظارت بر پروپوزال و پروژه تحقیقاتی شما باشد. با یافتن استاد راهنمای مناسب، می توانید درخواست پذیرش خود برای ثبت نام را نیز به دانشگاه ارسال نموده و پس از طی مراحل ثبت نام شروع به تحصیل این دوره کنید.

تحصیل دکترا اقتصاد در آلمان

شروع پذیرش و ددلاین اپلای دانشکده های اقتصاد در آلمان

در رابطه با اخذ پذیرش برای تحصیل رشته اقتصاد، باید حتماً به ددلاین اپلای دانشکده های اقتصاد در آلمان توجه داشته و در مهلت های اعلامی از سوی دانشگاه ها اقدام به ارسال مدارک و درخواست خود کنید. دقت کنید که هریک از دانشگاه ها دارای دلاین و مهلتی متفاوت است و باید دقیق و به روز استعلام شود.

ضمناً باید توجه کنید درخواست پذیرش برای تحصیل رشته اقتصاد در آلمان طی دو مرحله در اغلب دانشگاه های آن صورت می پذیرد، مرحله اول باید درخواست پذیرش خود را در سایت Uni-Assist برای دانشگاه انتخبی تان ارسال نموده و سپس طی مراحل و دستوالعمل در ددلاین اعلامی ادامه مراحل ثبت مدارک و ارسال درخواست را در سایت دانشگاه و پرتال ثبت نام به انجام برسانید.

به همین خاطر باید به ددلاینی که برای ارسال مدارک در سیستم uni-assist و ددلاینی که برای ارسال درخواست در دانشگاه اعلام می شود دقت کنید. در ادامه برای مثال ددلاین برخی دانشگاه ها را جهت پذیرش رشته اقتصاد در آلمان مشاهده می کنید:

دانشگاه

ددلاین مهلت ارسال درخواست

دانشگاه مانهایم

1 ژوئن تا 15 جولای کارشناسی

1 آپریل تا 15 می کارشناسی ارشد

دانشگاه بن و دانشگاه هامبولت برلین

1 ژوئن تا 15 جولای کارشناسی ترم پاییز

2 دسامبر تا 15 ژانویه کارشناسی ترم بهار

دانشگاه آزاد برلین

1 دسامبر تا 15 ژانویه کارشناسی و کارشناسی ارشد ترم بهار

بررسی تخصص‌ ها و گرایش‌ های مختلف در رشته اقتصاد

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان یک حوزه گسترده و وسیع را شامل می شود که هرچه مقاطع تحصیلی بالاتر می رود، این گستردگی و تنوع نیز افزایش پیدا می کند. شما دوره کارشناسی را در هر گرایشی که پشت سر بگذارید، بازهم اغلب دوره آموزش های عمومی و اطلاعات اصلی علم اقتصاد را شامل می شود و معدود دروس تخصصی از گرایش خود را نیز فرا می گیرد.

اما اصل ورود به تخصص های مختلف به صورت حرفه ای از دوره کارشناسی ارشد آغاز می شود که شما کاملاً توانایی فهم و حل مسائل در شاخه انتخابی خود را می آموزید. دقت کنید که تمامی گرایش ها در یک دانشگاه ارائه نمی شود، شما باید جستجو نموده تا و شاخه موردنظرتان را بیابید و یا یک گرایش جذاب را در دانشگاه مدنظرتان انتخاب کنید. اصلی ترین تخصص ها و گرایش های رشته اقتصاد در آلمان به شرح زیر هستند:

  • مدیریت تجارت بین الملل
  • اقتصاد بین الملل
  • اقتصاد بازرگانی
  • اقتصاد سیاست عمومی
  • اقتصاد مالی
  • اقتصاد محیطی
  • اقتصاد توسعه
  • برنامه مدیریت پیشرفته
  • اقتصاد سنجی

چالش‌ های زبانی دانشجویان ایرانی برای تحصیل اقتصاد در آلمان

یکی از چالش های تحصیل رشته اقتصاد در آلمان برای دانشجویان ایرانی، نیاز به تسلط کافی پیدا کردن به زبان خارجه است که در این جا زبان آلمانی سخت و کمی مشکل است. تحصیل رشته اقتصاد در آلمان به دو زبان انگلیسی و آلمانی امکان پذیر است که البته زبان آلمانی به عنوان زبان رسمی و اول فراگیرتر است.

اما باتوجه به بین المللی بودن دانشگاه های آلمان و رشته اقتصاد، این رشته در دانشگاه های متعددی به زبان انگلیسی نیز ارائه می شود اما باید بدانید که اغلب دوره های کارشناسی به زبان آلمانی هستند و فرصت های انگلیسی زبان اغلب در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا مشاهده می شوند.

ضمن این که شما در هر صورت باید زبان آلمانی را فرا بگیرید، تا بتوانید با اساتید دانشجویان و مردم آلمان ارتباط برقرار کنید. اما تحصیل به زبان انگلیسی می تواند ساده تر از زبان آلمانی باشد. به همین خاطر باید مدارک مورد درخواست دانشگاه ها را نیز ارائه کنید که این مدارک باتوجه به مقاطع و دانشگاه های مختلف می تواند متفاوت باشد.

ارائه مدارک زیر می تواند در دانشگاه های آلمان برای رشته اقتصاد مناسب باشد، دقت کنید که دانشگاه ها می توانند حداقل سطوح یا نمره های متفاوت از هم درخواست کنید:

مدرک زبان

حداقل نمره لازم

آیلتس

حداقل 5.5 به بالا

تافل iBT

حداقل 72 به بالا

Cambridge

حداقل B2

TELC

حداقل B2

PTE

حداقل 59

TestDaF (آلمانی)

سطح 4

مدرک گوته

سطح C2

telc Deutsch

سطح C1

شهریه دانشکده های اقتصاد در آلمان چقدر است؟

تحصیل رشته اقتصاد در آلمان و دردانشگاه های دولتی رایگان است و شهریه ای بابت تحصیل آن اخذ نمی شود اما دانشجویان خارجی نظیر دانشجویان ایرانی باید هر ترم تحصیلی مبلغی بابت هزینه ثابت ترم را به دانشگاه پرداخت کنند که مبلغ پایینی را در بر می گیرد. در مقابل دانشگاه های خصوصی شهریه تحصیل خود را کامل اخذ نموده که با توجه به دانشگاه های مختلف می تواند تا 20 هزار یورو نیز برسد.

ضمناً فراموش نکنید که هزینه های زندگی در آلمان را نیز بررسی کنید زیرا این موضوع بخش اصلی مخارج شما در این کشور را در بر می گیرد. برخی از شهریه دانشکده های اقتصاد در آلمان بدین شرح می باشند:

نام دانشگاه

شهریه تحصیلی

دانشگاه مانهایم

هر ترم تحصیلی 1500 یورو

دانشگاه بن

هر ترم تحصیلی 313,16 یورو

دانشگاه فنی مونیخ

هر ترم کارشناسی 2 هزار یورو

هر ترم کارشناسی ارشد 4 هزار یورو

دانشگاه گوته فرانکفورت

هر ترم تحصیلی 334 یورو

دانشگاه هایدلبرگ

هر ترم تحصیلی 1500 یورو

بررسی فرصت‌ های بورس تحصیلی در رشته اقتصاد آلمان

در آلمان، به ویژه برای رشته پرطرفداری مانند اقتصاد، بورسیه های متنوعی وجود دارد که به دانشجویان بین المللی کمک می کند تا بتوانند در یکی از بهترین سیستم های آموزشی جهان به تحصیل بپردازند. بورسیه های در دسترس شرایط متفاوتی دارند و تمامی آن ها شامل دانشجویان ایرانی نمی شود اما بازهم گزینه های بسیار جذاب و خوبی در دسترس قرار دارند.

به همین خاطر باید حتماً از انواع و شرایط بورسیه تحصیلی در آلمان برای رشته اقتصاد از دانشگاه انتخاب تان اطلاعات کامل و به روزی کسب کنید. برخی از این بورسیه ها فقط شهریه تحصیلی و برخی شهریه و سایر هزینه ها را پوشش می دهند که ممکن است به شرایط دانشجویان نیز بستگی داشته باشد. از فرصت های بورس تحصیلی در رشته اقتصاد آلمان برای ایرانیان می توان به این موارد اشاره نمود:

  • Ritchie-Jennings Memorial Scholarship Program 2025-26
  • The CrossCulture Program Fellowships 2024-25
  • Friedrich Ebert Stiftung Scholarships
  • Re-invitation Programme For Former Scholarship Holders, DAAD

آینده شغلی فارغ‌التحصیلان رشته اقتصاد در آلمان

آلمان به عنوان یکی از قطب های اقتصادی اروپا، فرصت های شغلی بسیار خوبی را برای فارغ التحصیلان رشته اقتصاد فراهم می کند. با توجه به اهمیت اقتصاد در این کشور در تصمیم گیری های کلان و خرد، تقاضا برای متخصصان این حوزه همواره بالا است. البته متخصصین این رشته در بسیاری از مشاغل و حوزه های مرتبط دیگر نیز قادر به فعالیت هستند.

پس از پایان تحصیل رشته اقتصاد در آلمان با توجه به تخصص و گرایش خود شما می توانید در مشاغل مختلفی اعم از بخش خصوصی و عمومی مشغول به کار شوید، از مشاغل مناسب در بازار کار رشته اقتصاد در آلمان می توان از موارد زیر نام برد:

بخش خصوصی

  • بانک‌ها و مؤسسات مالی: تحلیلگر اعتباری، مشاور مالی، مدیر پرتفوی
  • شرکت های مشاوره ای: مشاور مدیریت، مشاور مالی
  • شرکت های صنعتی: تحلیلگر بازار، برنامه‌ریز استراتژیک
  • شرکت های فناوری: تحلیلگر داده، اقتصاددان داده
  • بخش عمومی
  1. دولت: اقتصاددان، سیاست گذار اقتصادی
  2. سازمان های بین المللی: اقتصاددان، تحلیلگر سیاست
  • بخش آکادمیک
  • دانشگاه ها: استاد دانشگاه، پژوهشگر
آینده شغلی فارغ‌التحصیلان رشته اقتصاد در آلمان

درآمد رشته اقتصاد در آلمان

اگر قصد تحصیل رشته اقتصاد در آلمان را دارید، باید بگوییم که اقتصاد بزرگ این کشور و وجود صنایع، شرکت ها و برندهای معتبر داخلی و خارجی باعث شده که بهترین بازار کار برای افراد فارغ التحصیل از رشته اقتصاد، کشور آلمان باشد. اما درآمدی که افراد در این حوزه می توانند کسب کنند باتوجه به عواملی چون: میزان تحصیلات، تجربه و سابقه، نوع کارفرما، حوزه فعالیت و شهر محل اشتغال می تواند متفاوت باشد.

طبق آمار و گزارش های ثبت شده، میزان درآمد رشته اقتصاد در آلمان برای افراد مختلف به طور متوسط سالانه مبلغی در حدود 75,600 یورو تخمین زده می شود. البته افراد تازه کار درآمدهای کمتری کسب خواهند کرد که می تواند حداقل به 35,800 یورو در سال نیز برسد اما در بهترین حالت نیز متخصصین این حوزه می توانند سالانه تا 120,000 یورو نیز درآمد کسب کنند.

4.2/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *