اقامت آلمان فرصتی بی نظیر را برای علاقه مندانی فراهم می کند که می خواهند استانداردهای بالای زندگی، دسترسی به بهترین دانشگاهها، خدمات پزشکی مدرن و صنعت پیشرفته را تجربه کنند.
در واقع یک فرد مهاجر با گرفتن اقامت موقت و سپس تبدیل آن به اقامت دائم میتواند از تمامی مزایای اقامت اتحادیه اروپا بهره ببرد. به همین دلیل است که این کشور در بین مهاجران بخصوص شهروندان ایرانی بسیار محبوب است.
حال شاید این کنجکاوی برای شما هم پیش بیاید که چگونه یک فرد متقاضی از کشورهای خارجی میتواند اجازه اقامت آلمان را دریافت کند؟ یا شرایط مهاجرت به آلمان ، دریافت اقامت دائم و راههای اخذ اقامت آلمان چیست؟
- اخذ اجازه اقامت با خرید ملک: به افرادی که صاحب ملک یا زمین تجاری هستند در طول مدت شش ماه، 90 روز حق اقامت در ایالت داده می شود.
- دانشجویان خارجی که برای دوره تحصیل خود در آلمان هستند.
- شهروندان سایر ایالتها که برای تجارت یا کار در آلمان شاغل هستند.
- مهاجرانی که در چارچوب تعهداتِ حقوقی، سیاسی و بشردوستانه بینالمللی در آلمان زندگی میکنند.
- اعضای خانواده و یا بستگان افرادی که مقیم آلمان هستند.
یک فرد خارجی پس از 5 سال اقامت قانونی در آلمان می تواند برای اقامت دائم اقدام کند. مبنای این قانون نیز داشتن مجوز اقامت مبتنی بر فعالیت اقتصادی مستقل و یا ازدواج با یک شهروند آلمانی است.
دانشجویان خارجی در طول دوره تحصیل خود مجوز اقامت آلمان را دریافت میکنند؛ اما پس از اتمام دوره تحصیلشان، دولت به آنها 18 ماه فرصت میدهد که کار پیدا کنند. پس از انعقاد قرارداد کار، می توانند برای اقامت دائم اقدام کنند. همچنین باید گواهی سطح B2 زبان آلمانی و یا بالاتر را ارائه دهند.
بله، شهروندان سایر کشورها در صورت فراهم آوردن شرایط و مدارک لازم و طی کردن مراحل و زمانی خاص می توانند به تابعیت و اقامت آلمان برسند.
معمولا برای دریافت اقامت دائم کشور آلمان باید 3 تا 5 سال در این کشور زندگی کرده و مالیات بپردازید.
تابعیت و اقامت آلمان می تواند شما را به شهروندی درجه یک آلمان تبدیل کند و از تمامی مزایا و حقوق شهروندان این کشور برخوردار گرداند. آلمان را باید مقصد اول مهاجرت ایرانیان به اروپا دانست که طی چند سال گذشته میزان درخواست و مهاجرت هموطنانمان به این کشور به بیش از 3 برابر مقدار قبل رسیده است. این نشان از مناسب بودن شرایط در این کشور برای ایرانیان دارد که این تعداد فرد را به خود جذب نموده است.
برای رسیدن به تابعیت و شهروندی آلمان، شما باید مراحل خاصی را به ترتیب پشت سر بگذارید که ابتدا شامل دریافت اقامت موقت و نقل مکان به این کشور است. پس از آن باید موفق به اخذ اقامت دائم شده و پس از مدتی با داشتن شرایطی معلوم قادر به اخذ تابعیت و شهروندی این کشور خواهید بود.
تفاوت اقامت دائم با تابعیت آلمان
پیش از بررسی شرایط و روش های اخذ تابعیت و اقامت آلمان باید به این موضوع اشاره کنیم که اقامت دائم با تابعیت یا همان شهروندی آلمان دو مقوله متفاوت و جداگانه هستند که معمولا اکثر افراد آنان را یکسان در نظر می گیرند. دقت داشته باشید که شرایط و رویه اخذ اقامت دائم با تابعیت ( پاسپورت ) آلمان با یکدیگر تفاوت دارد و یکسان نیستند.
برای دریافت هردو باید اول اقامت موقت اخذ نمایید و پس از آن بعد از مدت زمانی معلوم که به شرایط متقاضی بستگی دارد ( معمولا 5 سال ) شما قادر به اخذ اقامت دائم این کشور می شوید. در اینجا شما پاسپورت آلمان را نخواهید داشت اما قادر هستید تا پایان عمر بدون محدودیت در این کشور زندگی کنید. اما برای اخذ تابعیت و شهروندی ( پاسپورت ) بازهم باید زمان مشخصی ( معمولا 8 سال ) گذشته و شرایطی فراهم آورده شود تا شما شهروند آلمان شده و تابعیت آن را اخذ کنید.
با داشتن تابعیت، شما همانند یک فرد آلمانی می توانید در آینده و تصمیمات این کشور نقش داشته باشید و در انتخابات شرکت کنید. پاسپورت آلمانی نیز برای شما صادر می شود و درهرکجای دنیا که با پاسپورت آلمانی سفر کنید، دولت آلمان حامی شما است. دقت داشته باشید برای دریافت تابعیت باید حتما اقامت دائم داشته باشید و نمی توان مستقیما به تابعیت این کشور رسید.
روش های اخذ اقامت دائم و تابعیت آلمان
همانطور که گفتیم شما برای رسیدن به اقامت آلمان باید ابتدا بتوانید به این کشور نقل مکان نموده و به صورت قانونی ویزای موقت این کشور را به دست آورید؛ تا در ادامه شرایط دریافت اقامت دائم و تابعیت برایتان مهیا گردد. روش های مهاجرت و نقل مکان به آلمان مختلف هستند که هر شخص باید باتوجه به شرایط، اهداف و بودجه خود مناسب ترین را برگزیده و از طریق آن اقدام نماید. همچنین باید با آزمون تابعیت آلمان هم بطور کامل آشنا باشید؛ روش های اخذ اقامت دائم و تابعیت آلمان از طریق چند روش امکان پذیر است که به شرح زیر می باشند:
- از طریق تحصیل
- از طریق کار
- از طریق سرمایه گذاری
- از طریق ازدواج
- از طریق تولد
- از طریق پناهندگی
شرایط اقامت دائم در آلمان
اخذ اقامت دائم آلمان سندی است که بهموجب آن حق اقامت دائم را در این کشور به دست میآورید. افرادی که چنین مجوزی را دارند دیگر نیازی به تمدید سیستماتیک آن نخواهند داشت. این افراد میتوانند بدون محدودیت زمانی در کشور آلمان زندگی کنند، درس بخوانند، یک کسبوکار را اداره کنند یا تجارت کنند!
برای دریافت اقامت آلمان ممکن است شرایط متقاضیان بسته به اینکه این افراد چگونه قصدِ اخذ اقامت آلمان را دارند، متفاوت باشد به این معنی که شاید آنها اجازه موقت یا کارت اقامت دائم اتحادیه اروپا را میخواهند. اما بهطورکلی شرایطِ اولیه قابل اعمال برای مهاجران عبارتاند از:
- حداقل 5 سال اقامت در کشور آلمان
- توانایی مالی قابلتوجه مثل صورتحساب بانکی
- داشتن حداقل سطح B1 زبان آلمانی
- آشنایی اولیه با سیستم حقوقی و اجتماعی کشور آلمان
- داشتن ملک یا خانه
- عدمِ تهدید برای نظم و امنیت عمومی
- پاسپورت معتبر
- مجوز اقامت معتبر در کشور
- عکس پرسنلی با زمینه کاملاً سفید
- قرارداد کار و گواهی کارفرما
- آخرین فیش حقوقی
- برای کارآفرینان، گواهی فعالیت کارآفرینی
شرایط اقامت در آلمان برای ایرانیان
اقامت آلمان به دلایل زیادی مورد توجه بسیاری از افراد بخصوص هموطنان ما برای زندگی، کار یا تحصیل قرار می گیرد. همانطور که میدانید مهاجرت به این کشور و اخذ اقامت آلمان مزایای زیادی مثل سطح بالای درآمد افراد شاغل، داشتن سیستم بیمه درمانی رایگان برای شهروندان، بالابودن کیفیت محصولات تولیدی و غیره را دارد.
اجازه اقامت آلمان به چند روش انجام میگیرد:
- اخذ اجازه اقامت با خرید ملک: به افرادی که صاحب ملک یا زمین تجاری هستند در طول مدت شش ماه، 90 روز حق اقامت در ایالت داده می شود.
- دانشجویان خارجی که برای دوره تحصیل خود در آلمان هستند.
- شهروندان سایر ایالتها که برای تجارت یا کار در آلمان شاغل هستند.
- مهاجرانی که در چارچوب تعهداتِ حقوقی، سیاسی و بشردوستانه بینالمللی در آلمان زندگی میکنند.
- اعضای خانواده و یا بستگان افرادی که مقیم آلمان هستند.
راههای اخذ اقامت آلمان
روشهای اخذ اقامت آلمان در بند 9 قانون این کشور که به صورت مقابل بیان می شود: ” اقامت، کار و ادغام اتباع خارجی در آلمان” تنظیم شده است. حال بهتر است به طور دقیق به اصلی ترین راه های اخذ اقامت آلمان بپردازیم که عبارتند از:
داشتن تابعیت
یک فرد خارجی پس از 5 سال اقامت قانونی در آلمان می تواند برای اقامت دائم اقدام کند. مبنای این قانون نیز داشتن مجوز اقامت مبتنی بر فعالیت اقتصادی مستقل و یا ازدواج با یک شهروند آلمانی است.
بازگشت به کشور برای قومهای آلمانی و ملیتهای یهودی
آلمانیهایی که پس از فروپاشی شوروی و در طول جنگ مجبور به ترک وطن شدهاند و یا نمایندگان ملیت یهودی میتوانند به آلمان بازگردند. این افراد بلافاصله پس از ورود به آلمان، اقامت دائم دریافت میکنند. همچنین این قانون شامل همسر و فرزندان آن افراد نیز میشود.
اقامت دائم آلمان از طریق تحصیل
اخذ اقامت دائم از طریق تحصیل در آلمان یکی از روش های بسیار پر طرفدار می باشد و شهروندان ایرانی بسیاری طی سال های گذشته موفق به انجام این کار شده اند. اخذ پذیرش و قبولی در دانشگاه های آلمان فقط تحصیل و اخذ مدرک را برای شما به همراه ندارد، بلکه شما می توانید از طریق آن به اقامت دائم و تابعیت این کشور نیز برسید.
برای اخذ اقامت دائم آلمان از طریق تحصیل دولت آلمان پس از اتمام تحصیلات در این کشور به دانشجویان خارجی 18 ماه اجازه حضور اضافه در این کشور را می دهد تا در این مدت شغل مناسبی برای خود یافته و در آن استخدام شوند. با این کار امکان تبدیل ویزای تحصیل به ویزای کار برای دانشجویان اماک پذیر خواهد شد.
با اخذ ویزای کار و پس از آن کار و اقامت در این کشور افراد می توانند اقامت دائم و پس از آن شهروندی خود را دریافت کنند. باید توجه داشت که دانشجویانی که مدرک خود را از دانشگاه های آلمانی اخذ می کنند شانس بسیار بالایی برای یافتن کار در این کشور دارند.
دانشجویان خارجی در طول دوره تحصیل خود مجوز اقامت آلمان را دریافت میکنند؛ اما پس از اتمام دوره تحصیلشان، دولت به آنها 18 ماه فرصت میدهد که کار پیدا کنند. پس از انعقاد قرارداد کار، می توانند برای اقامت دائم اقدام کنند. همچنین باید گواهی سطح B2 زبان آلمانی و یا بالاتر را ارائه دهند.
اقامت دائم آلمان از طریق کار
یکی دیگر از روش های رسیدن به اقامت دائم آلمان از طریق کار در این کشور امکان پذیر می باشد. در صورتی که شما بتوانید کارفرمایی در آلمان بیابید که شما را استخدام نماید، ویزای کار این کشور برای مدت 1 سال به شما داده خواهد شد که در صورت تمدید قرارداد کاری و یا یافتن شغل جدید و استخدام در آن می تواند تمدید شود.
چنان چه بتوانید ویزای موقت خود را تمدید نموده و به مدت 3 تا 5 سال در آلمان کار کرده و زندگی کنید، فرصت دریافت اقامت دائم به شما داده می شود. دقت داشته باشید که کشور المان در حال حاضر نیازمند نیروی کار متخصص در رشته های مختلفی است، پس با کمی جستجو می توانید به شغلی مناسب برای کار در آلمان برسید.
استخدام در شرکتها یا مؤسسههای آلمانی
همانطور که گفتیم، دولت آلمان به افراد متخصص و مجرب در حرفه خود این فرصت را می دهد تا با ارائه سطح B2 زبان آلمانی به مدت 5 سال متوالی با مجوز اقامت در آلمان زندگی کنند. بعد از این مدت اجازه دارند برای اقامت دائم اقدامات لازم را انجام دهند.
متقاضی باید ثابت کند که، صلاحیت، سطحِ تحصیلات و تجربه او کاملاً با شغلی که وی درخواست داده است مطابقت دارد، میتواند به راحتی وظایف خود را در محیط کار به زبان آلمانی انجام دهد و هنگام استخدام یک خارجی، کارفرما تأیید میکند که در منطقه مشخص شده واقعاً کمبود پرسنل در این تخصص وجود دارد.
تحقیق علمی برجسته
برای بهدستآوردن اقامت آلمان، متقاضی باید توافقات لازم را با یک مؤسسه تحقیقاتی آلمانی در مورد پروژه اجرایی انجام دهد. در این صورت اگر با پروژه فرد متقاضی موافقت شود، اقامت موقت برای حداقل یک سال به او داده میشود. حال اگر محققی حدود 4 سال در این کشور زندگی کرده باشد و به زبان آلمانی مسلط باشد حق اقامت دائم را دارد و می تواند اقدام کند.
راهاندازی استارتاپ
میتوان گفت؛ چون آلمان یکی از بزرگترین مراکز توسعه استارتاپی در اروپا است، اقامت آلمان نیز بسیار پرطرفدار میباشد.
اقامت از طریق کارآفرینی در آلمان امروزه رواج بسیار دارد؛ اگر مقامات آلمانی یا مدیران پروژه مسئول، هم از نظر اقتصادی و هم از نظر منحصر فرد بودن پروژه آن را جذاب بدانند، میتوانند برای کارآفرینان مجوز اقامت درخواست کنند. اگر فرد متقاضی در دوره مشخص شده 3 ساله بتواند پروژه را با موفقیت پیادهسازی کند پس از حدود 36 ماه اقامت قادر به درخواست اقامت دائم خواهد بود.
کارآفرینان باید شرایط زیر را داشته باشند:
- نشاندادن تأثیرِ مثبت فعالیتها بر اقتصاد و بازار کار کشور
- توانایی مالی برای انجام پروژه
- نشاندادن سوابق تجاری موفق گذشته
مهاجرت تجاری
برخی از افراد برای فعالیتهای کارآفرینی و تجاری میتوانند به همراه اعضای خانواده، اجازه اقامت یک ساله با امکان تمدید را دریافت کنند. در صورت موفقبودن کسبوکار در کشور مقصد، میتوانند پس از 3 سال برای اقامت دائم درخواست دهند.
برای دریافت اجازه اقامت آلمان و تأسیس شرکت، به مدارک زیر نیاز دارید:
- مقدار سرمایه مجاز در دسترس و زمینه فعالیت شرکت مورد نظر
- آدرس دقیق شرکت
- اطلاعات کافی در مورد مدیر و رئیسهای بخش های مختلف مثل: نام کامل، تاریخ تولد، وضعیت تأهل، درصد سهام متعلق به هر یک از آنها
- تأییدیه محضری برای تأسیس شرکت
- اظهارنامه ثبت شده در شهرداری ایالت
- گواهی عدم سوءپیشینه و مشکل قانونی
اقامت دائم آلمان از طریق سرمایه گذاری
اخذ اقامت دائم از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت در آلمان یکی دیگر از روش هایی است که افراد متقاضی می توانند خود را به این کشور رسانده و برای همیشه در آن ساکن شوند. البته باید توجه داشت که سرمایه گذاری در این کشور روش های مختلفی دارد و تمامی آن ها منجر به اخذ اقامت دائم نمی شوند اما لازم به ذکر است که روش هایی که می توانند این فرصت را فراهم آورند، پس از 3 تا 5 سال بعد از سرمایه گذاری در صورتی که هنوز سرمایه گذاری شما پابرجا باشد امکان دریافت اقامت دائم المان را به وجود خواهند آورد.
اقامت آلمان از طریق ازدواج
یکی دیگر از راههای اخذ اقامت آلمان داشتن اقوام نزدیک یا همسری که در آلمان اقامت دارد، است. کشور آلمان برای خانوادههای این افراد ویزای ملی و پس از آن مجوز اقامت دائم را پس از 3 سال صادر می کند. همچنین این قانون شامل افرادی نیز می شود که با یک شهروند آلمانی ازدواج کرده اند.
دریافت اقامت از طریق ازدواج یکی از روش هایی است که در آن شخصی که با یک شهروند آلمانی ازدواج کرده است، قادر به گرفتن اقامت دائم این کشور می شود.
برای این منظور متقاضیان بزرگسال باید سطح A1 زبان آلمانی یا بالاتر را داشته باشند.
شرایط اقامت آلمان از طریق ازدواج و پیش نیازهای اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج شامل موارد زیر است:
- توضیح هدف فرد از اقامت در کشور و ازدواج با فرد مورد نظر
- تأییدیه توانایی مالی و فراهمکردن مسکن برای او
- نداشتن سابقه کیفری فرد موردنظر
اقامت آلمان از طریق دعوتنامه
افراد مقیم در آلمان صرف نظر از تابعیت آنها، حق دعوت از خارجیها را دارند؛ یعنی میتوان اقامت آلمان را از طریق دعوتنامه گرفت. البته یک سری شرایطی دارد که شامل گرفتن دعوتنامه از ساکنان آلمانی و ضمانت مالی قابل قبول است.
دو نوع دعوتنامه برای گرفتن اقامت آلمان وجود دارد: دعوتنامه غیررسمی و رسمی. دعوتنامه غیررسمی نامهای است که بهصورت رایگان برای کارمندان کنسولگری آلمان نوشته میشود و در آن نام مهمانان اعلام میشود.
نامه باید به زبان آلمانی نوشته شود و حاوی اطلاعات پاسپورت فرد مورد نظر باشد. شما باید یک کپی از پاسپورت و اجازه اقامت خود را به کنسولگری آلمان ارائه دهید. البته بهتر است بدانید در صدور چنین دعوتنامهای هیچ تضمینی وجود ندارد که افسرِ صادرکننده ویزا با نامه شما موافقت کند!
دعوتنامه رسمی توسط فردی که مجوز اقامت آلمان را دارد نوشته میشود و این فرد با امضای آن، تضمین میکند که اقامت مهمان خود در آلمان و هزینههای احتمالی مرتبط با آن (غذا، اقامت، درمان) را پرداخت خواهد کرد.
برای گرفتن اقامت آلمان از طریق دعوتنامه به چه مدارکی نیاز داریم؟
برای صدور چنین دعوت نامه ای به مدارک زیر نیاز دارید:
- تأییدیه توانایی مالی: باتوجه به توانایی مالی شما مشخص میشود که آیا میتوانید برای فرد موردنظر دعوتنامه بفرستید یا نه! شما باید مدرکی مبنی بر درآمد 3 یا 6 ماه گذشته خود را ارائه دهید.
- تأییدیه اشتغال: یک گواهی اشتغال موردنیاز است که نشان میدهد شما شغل دائمی دارید.
- تأیید اقامت قانونی در کشور: اگر شهروند آلمان باشید یا اجازه اقامت آلمان را دارید، در این صورت میتوانید مهمان دعوت کنید.
- آمادهکردن مدارک لازم و گرفتن وقت ملاقات
- پس از تأیید مدارک، مرحله بعدی تکمیل فرم دعوتنامه است. اطلاعات شخصی فرد موردنظر مثل (نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، مشخصات گذرنامه، کشور تولد و غیره) را در فرم باید بنویسید. سپس دعوتنامه فرستاده میشود.
- اگر برای مهمان خود میخواهید ویزای شنگن درخواست کنید باید آن را به درخواست خود پیوست دهید.
کارت اقامت دائم آلمان
بلو کارت (Blue Card) نوع خاصی از اجازه اقامت است که برای متخصصان بسیار ماهر که برای استخدام به هر کشور اتحادیه اروپا میآیند در نظر گرفته شده است. مدت زمان قرارداد کار برای افرادی که شامل دریافت بلو کارت می شوند، حداکثر 4 سال است. همچنین برای مدت زمان اشاره شده امکان تمدید و یا فسخ وجود دارد.
یک فرد خارجی که دارای بلو کارت است حق اقامت در خارج از اتحادیه اروپا برای مدت حداکثر 12 ماه را دارد. افرادی که بلو کارت دارند باید مالیات بدهند چون این افراد حقوقی بالاتر از حداقل سطح دریافت کارکنان را می گیرند.
جهت رسیدن به شرایط اخذ بلوکارت آلمان، یک خارجی باید شرایط زیر را داشته باشد:
- داشتن تحصیلات دانشگاهی در دانشگاههای آلمان یا دانشگاههای دیگری که به رسمیت شناخته شده
- داشتن حداقل پنج سال تجربه حرفهای
- پیداکردن شغل مطابق با تحصیلات فرد
- داشتن یک قرارداد با یک کارفرما در آلمان برای مدت حداقل یک سال
- دریافت پیشنهاد کاری برای انعقاد قرارداد از یک کارفرما
مراحل و هزینه گرفتن اقامت دائم آلمان
درخواست ویزای نوع D
یکی از مراحل اخذ اقامت آلمان، در خواست ویزا نوع D میباشد. در واقع متقاضی باید مدارک موردنیاز را آماده کرده و با تعیین وقت قبلی با سفارت آلمان تماس بگیرد. پرونده ویزا شامل دو فرم درخواست می باشد که در سایت نمایندگی دیپلماتیک قابل دانلود است. برای این درخواست مدارک زیر موردنیاز است:
- سه عکس به ابعاد 3.5 در 4.5 سانتی متر
- دو کپی از گذرنامه معتبر
- بیمهنامه و تأییدیه آن
نتیجه این درخواست حدوداً 12 تا 15 هفته طول می کشد و هزینه آن 75 یورو است.
اخذ مجوز اقامت موقت
پس از ورود فرد خارجی به کشور، فرد باید برای اجازه اقامت آلمان در مرکز مهاجرت محلی یا در منطقه محل اقامت، بهصورت آنلاین درخواست دهد. مدارک لازم برای ارائه به این مراکز شامل: گذرنامه، عکس، مدرک اخذ اقامت، گواهی تأییدیه مالی، مسکن و بیمه است. زمان رسیدگی به درخواستها حداقل 4 هفته و هزینه سند 100 یورو می باشد.
قبولی در آزمون زبان آلمانی
پس از اخذ مجوز اقامت موقت مهاجران باید مدرک زبان آلمانی خود را تا اتمام تحصیلات خود بگیرند، چون تنها در صورت قبولی در آزمون زبان آلمانی در سطح B1 میتوانند گواهی تحصیل بگیرند.
یکی از معتبر ترین آزمون های تعیین سطح زبان آلمانی، آزمون TestDaf است.
اخذ اقامت دائم
متقاضی اخذ اقامت آلمان باید یک درخواست کتبی به اداره مهاجرت محل اقامت خود ارائه دهد. هزینه ثبتنام و صدور آن 113 یورو است و زمان بررسی درخواست ها حدوداً 5 ماه طول می کشد.
شرایط لازم اخذ شهروندی آلمان
تا اینجا با چگونگی رسیدن به اقامت دائم در آلمان اشنا شدیم؛ حال سوالی که وجود دارد اینکه شرایط لازم اخذ شهروندی آلمان چه می باشد؟ باید توجه داشته باشید که این شرایط از فرد به فرد می تواند متفاوت باشد و باتوجه به شرایط هر شخص شاید مدرک یا شرطی خاص از متقاضی درخواست شود.
اما موارد اصلی که باید همه افراد آن را داشته باشند تا به اقامت آلمان برسند به شرح زیر است:
- برای درخواست تابعیت باید حتما 7 تا 8 سال از صدور اقامت دائم متقاضی گذشته باشد.
- شخص باید به تسلط مناسبی از زبان المانی برسد که معمولا حداقل سطح B2 درخواست می شود و توسط آزمون سنجیده می شود.
- شخص متقاضی باید اثبات کند که قادر است از پس هزینه های خود بدون هیچ کمک دولتی یا کمکی از سوی خانواده برآید. معمولا صورت حساب بانکی کفایت می کند.
- شخص نباید هیچ سوئ سابقه ای در مدت اقامت خود در آلمان داشته باشد.
- متقاضیان باید حتما در آزمون تابعیت قبول شوند.
- شخص باید از تابعیت قبلی خود صرف نظر کند.
قوانین تابعیت دوگانه در آلمان
شاید برای شما سوال باشد که آیا می توان تابعیت آلمان را در کنارتابعیت دیگری داشت؟! در رابطه با این موضوع باید بگوییم که قوانین تابعیت دوگانه در آلمان پذیرفته نمی شود و دولت این کشور اجازه داشتن تابعیت این کشور در کنار دیگر کشورها را به صورت عمومی نمی دهند. البته استثنائاتی وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- شخص شهروندن یکی از کشورهای اتحادیه اروپا یا کشور سوئیس باشد.
- نژاد وی نژادی وابسته به آلمانی باشد.
- بتواند مسئولان و مقامات آلمانی را مجاب به داشتن 2 تابعیت نماید.
حال در اینجا باید توجه داشت که شهروندان کشورهایی نظیر ایران و چندی کشور دیگر در جهان که اجازه سلب تابعیت را به شهروندان خود نمی دهند، برای اخذ اقامت آلمان با محدودیت و مشکل رو به رو هستند، یا باید مقامات آلمانی را مجاب به داشتن همزمان 2 تابعیت نمایند یا مقامات ایرانی را مجاب به سلب تابعیت وی کنند.
مزایای شهروندی آلمان
حالا برای بسیاری این سوال به وجود می آید که داشتن تابعت و شهروندی آلمان چه مزیتی مازاد بر اقامت دائم دارد و آیا به این زحمت می ارزد؟! مزایای شهروند آلمانی شدن را باید در شرایط و اهداف متقاضیان جستجو کرد. چون با دریافت تابعیت جدای از اخذ پاسپورت این کشور چندان مزایای خاص یا مهمی به افراد داده نمی شود.
برخی از مهم ترین مزایای شهروند آلمانی شدن به شرح زیر است:
- امکان دریافت پاسپورت آلمان
- اجازه شرکت در انتخابات
- اجازه استخدام و کار در مشاغل دولتی
- اجازه تجمع، اعتراض و اجتماع
پس این به شخص متقاضی بستگی دارد که آیا داشتن این امتیازات و مزایای اضافه برای وی مهم و در اولویت است یا خیر. دیده شده بسیاری از افراد تا داشتن اقامت دائم برایشان کافی بوده اما برخی حتما قصد اخذ تابعیت این کشور را دارند.
قانون جدید اقامت در آلمان
قانون جدید اقامت آلمان با عنوان ” توسعه بیشتر مهاجرت متخصصان” موردی است که نظر بیشتر افراد متخصص و زبده را به خود جلب کرده است چرا که این فرصت را برای آنها فراهم میکند تا از مهارتهای خود نهایت استفاده را ببرند و در توسعه کشور از آنها استفاده کنند.
قوانین جدیدی که برای اقامت آلمان در سال 2023 تعریف شده است و به صورت مرحلهای اجرایی انجام خواهد شد، در زیر بیان شده است:
- فرصت مهاجرت به کشور آلمان برای متخصصانی که دارای تحصیلات عالی هستند از طریق صدور بلو کارت اتحادیه اروپا گسترش مییابد. گفته شده است که متخصصان فناوری اطلاعات میتوانند بلو کارت اتحادیه اروپا را حتی بدون مدرک دانشگاهی دریافت کنند، به شرطی که تجربه کاری مرتبط در حرفه خود داشته باشند.
- افراد حرفهای با پیشینه قوی کاری یا آکادمیک در آینده در صورت برآورده شدن همه شرایط، مجوز اقامت دریافت خواهند کرد.
- این کشور فرصتی را فراهم کرده است تا افراد مهاجر با شرکت در دورههای آموزشی یا فعالیتهای آموزشی جبرانی بتوانند تا 3 سال مجوز اقامت داشته باشند. همچنین این افراد اجازه کار پاره وقت به مدت 20 ساعت در هفته را نیز دارند.
- در این طرح آماده است که ابتدا افراد میتوانند وارد آلمان شوند تا تمام مراحل شناسایی در آلمان انجام شود که برای این کار، کارفرما متعهد میشود که پس از ورود به آلمان، درخواستی برای شناسایی ارائه دهد. اقامت در این کشور ابتدا به مدت یک سال مجاز و پس از آن تا سه سال قابلتمدید است.