تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر

تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر دچار فراز و نشیب فراوانی شده است و این کشور از گذشته تا کنون دوره های مختلف مانند تهاجم مغول، تزار روسیه، انقلاب، جنگ جهانی و جنگ های داخلی متعدد را از سر گذرانده است. با توجه به این که تاریخ یک کشور تاثیر عمیقی بر فرهنگ و مردم آن دارد، ما آشنایی با تاریخ و گذشته روسیه را برای تمامی متقاضیان زندگی در این کشور ضروری می دانیم .

در اوایل دوران پارینه سنگی انسان ها از غرب آسیا به قسمت قفقاز شمالی مهاجرت کرده و در این منطقه ساکن شدند. این افراد به مرور زمان از دیگر امپراتوری ها مانند یونانیان تاثیر پذیرفته و تجارت و داد و ستد را فرا گرفتند و این کشور از آن زمان دگرگونی های فراوانی را تجربه کرده است.

توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این مقاله که توسط بهترین مشاورین شرکت مهاجرتی رجبی به شماره ثبت ۵۶۲۰۵۱ (مؤسسه حقوقی رجبی ثبت ۴۰۴۵۱) تدوين شده، همراه ما باشید.

با گذر زمان و در اواخر قرن نهم وایکینگ ها به این منطقه دست درازی کردند و آن را به دولتی جدید با نام روسیه تبدیل کردند. به مرور حاکمان وایکینگ ها آداب و رسوم مردم روس را پذیرفته و در این جامعه ادغام شدند.

امروزه نیز فرهنگ جذاب این کشور افراد زیادی از سراسر دنیا را به خود جذب می کند. توصیه می کنیم برای آشنایی با روش های مهاجرتی مطالعه مقاله مهاجرت به روسیه را از دست ندهید.

فهرست مطالب
تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر

تاریخ اولیه روسیه

تاریخ اولیه روسیه به بیش از دو میلیون سال پیش و با ورود انسان های باستانی به این نقطه آغاز شد. در این دوره مناطق وسیع جنوب روسیه محل زندگی قبایلی از دامداران کوچ نشین بودند و در اواخر قرن هشتم قبل از میلاد بازرگانان یونانی به منظور تجارت، به این منطقه سفر کرده و تمدن کلاسیک را به روسیه آورند.

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر در هزاره دوم پیش از میلاد، سرزمین های بین رودخانه کامه و ایرتیش توسط جمعیت بومی از اجداد ساکنان اوگریایی مجارهای اروپای مرکزی و مردم خانتی و مانسی، اشغال شده بود. این مردم به زبان پروتو-اورالیک صحبت کرده و در نهایت 500 سال پس از میلاد به سمت شمال و موقعیت فعلی خود نقل مکان کردند.

یکی دیگر از قوم هایی که برای مدت طولانی در این منطقه سکونت داشتند، قومی ترک به نام خزرها بودند که در استپ های حوضه ولگا پایین بین دریای خزر و دریای سیاه حکومت می کردند. این قوم به دلیل قوانین و اصول خاص خود شناخته شده و نقشی اساسی در جهت ایجاد ارتباط تجاری بین امپراتوری بالتیک و امپراتوری مسلمانان عباسی ایفا می کردند.

خزرها یکی از متحدان امپراتوری روم شرقی بودند و چندین جنگ موفقیت آمیز را بر علیه خلفای عرب به راه انداختند. شما می توانید اطلاعات بیشتر در مورد تاریخ این کشور را با تحصیل در بهترین دانشگاه های آن فرا بگیرید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد الزامات و شرایط تحصیلی، مطالعه مقاله تحصیل در روسیه را از دست ندهید.

منتظر شما هستیم!

مشاوره رایگان

بررسی شرایط و ارائه راهکار تضمینی مهاجرت نتیجه شما از جلسه مشاوره با همکاران ما خواهد بود!

کارشناسان مهاجرتی رجبی

سوالی دارید؟

مشاوره دقیق و رایگان ما را از دست ندهید.

قبایل اسلاوهای روسیه

برخی از اجداد روس های امروزه قبایل اسلاوها بودند که در ابتدا در مناطق جنگلی باتلاق پریپت سکونت داشتند. قبایل اسلاوهای روسیه در واقع همان اسلاو شرق اولیه هستند که به دو گروه تقسیم شده و به سمت غرب این کشور حرکت کردند. گروه اول از اوکراین کنونی به سمت سوزدال و موروم امروزی و گروه دیگر از بلاروس کنونی به سمت نووگورود و روستوف حرکت کردند.

حدودا از قرن هفتم به بعد اسلاوهای شرقی بخش عمده ای از جمعیت کشور روسیه را تشکیل می دادند و به مرور زمان قبایل بومی فنلاندی دیگری نظیر مورومیان، مشچرا و مریا را به خود جذب کردند. طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر از آن زمان تا اکنون مردم از سراسر جهان این کشور را برای کار و زندگی انتخاب می کنند. شما نیز می توانید با مطالعه مقاله کار در روسیه با شرایط، الزامات و روش های قانونی مهاجرت از طریق اشتغال آشنا شوید.

در قرن نهم، وایکینگ ها به اروپای شرقی راه یافته و در سرزمینی های بلاروس، اوکراین و بخشی از روسیه فعلی، فدراسیون قرون وسطایی تاسیس کردند. این افراد با تصرف نووگورود و کیف، دولت جدیدی بنام کیوان روس را ایجاد کردند. یکی از مصنوعاتی که باستان شناسان از این دوره در روسیه یافتند، طلسمی با چهره اودین خدای جنگ نورس وایکینگ ها است. کیوان روس ملتی قدرتمند بود که به تجارت با امپراتوری بیزانس می پرداخت. به مرور زمان روسیه به فدراسیونی بین شاهزادگان تجزیه شد و اهمیت اقتصادی این کشور کاهش یافت.

تهاجم مغول به روسیه

فدراسیون کیوان روس در نهایت به دلیل درگیری های بین اعضای خانواده ی حاکم تجزیه شد و با گذشت زمان قدرت و تسلط خود را از دست داد. این فدراسیون تقریبا 400 سال دوام آورد و با تهاجم مغول به روسیه به صورت کامل از بین رفت. در سال 1223، ارتش کیوان روس در رودخانه کالکا با گروهی از مغولان مواجه شده و در این نبرد شکست خورد. پس از حمله های پی در پی در سال 1240 مغول ها موفق شدند که شهر کیف را فتح و غارت کنند.

مغول ها برخی شهرهای این کشور مانند کیف را به صورت کامل ویران کردند و بیشتر مردم شهر را از بین برده و تعداد بسیار کمی باقی ماندند. با این حال برخی قسمت ها مانند نووگورود از حمله مغول ها جان سالم به در برده و به رشد و شکوفایی خود ادامه دادند.

بر اساس تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر در جریان حمله مغولان به روسیه این کشور تجزیه شد و بخش های مختلف به جز نووگورود، به طور کامل تحت کنترل مغولان قرار گرفت. در زمان حکومت مغولان شاهزادگان روسی می ‌توانستند در آزادی نسبی حکومت کنند، اما باید به مغول ‌ها خراج پرداخته و به عنوان دست نشاندگان آنها عمل می ‌کردند.

تهاجم مغول به روسیه

خط زمانی تهاجمات مغول:

862 تأسیس کیوان روس
980-1015 تغییر دین شاهزاده ولادیمیر از بت پرستی به مسیحیت ارتدوکس
1237-1240 حمله مغول ها به کیوان روس
1237-1240 شکست مغولان و تشکیل حکومت مسکویان

حکومت مسکویان روسیه

حکومت مسکویان روسیه به دست دانیل الکساندرویچ، تشکیل شد پسرش ایوان اول عنوان شاهزاده اعظم ولادیمیر را از اربابان مغول دریافت کرد. وی با مغولان همکاری بسیار نزدیکی داشت و از سمت سایر امپراتورهای روسیه نیز خراج می گرفت. این رابطه ایوان را قادر ساخت تا به برتری منطقه ای دست پیدا کند و وی در سال 1327 اقامتگاه خود را از ولادیمیر به مسکو منتقل کرد.

قرن چهاردهم، شاهزادگان بزرگ مسکوی شروع به جمع آوری زمین های روسیه برای افزایش جمعیت و ثروت تحت حکومت خود کردند، در این بین ایوان سوم موفق ترین شاهزاده در روسیه بود که موفق شد توور را فتح کند و حاکمیت کامل بر سرزمین‌ های قومی روسیه به دست آورد. وی مغولان را به صورت کامل شکست داد و دولت ملی روسیه را بنا نهاد.

یکی از دلایلی که تهاجمات مغول ها در این منطقه به پایان رسید و آنها محکوم به شکست شدند؛ این بود که رهبر بزرگ آن ها اوگدی خان، در سال 1241 درگذشت. علاوه بر این ارتباط آن ها با دولت اصلی در مغولستان بسیار سخت شده بود و مغولان ترجیح دادند که به جای حمله به بقیه اروپا، به شرق بازگشته و بر حمله به چین تمرکز کنند.

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر ایوان قلمرو مسکو را سه برابر کرد و با اعلام حاکمیت بر سایر شاهزادگان و اشراف روس، قدرت خود را تقویت کرد. وی اولین فرمانروایی بود که از عنوان تزار استفاده کرد و به تدریج به حاکمی قدرتمند و خودکامه تبدیل شد.

تزار روسیه

تزار روسیه عنوانی بود که توسط حاکم تزاروم روسیه، دولتی از 1547 تا 1721، استفاده می شد. در روسیه قرون وسطی، تزار به یک حاکم عالی، که رئیس جهان مسیحیت ارتدکس به حساب می آمد، اشاره داشت. اگر چه ایوان سوم جزو تزارهای مهم روسیه بود، اما اولین کسی که به صورت رسمی به این عنوان را به خود اختصاص داد، نوه او ایوان چهارم بود.

در 16 ژانویه  1547، ایوان چهارم به صورت رسمی به عنوان اولین تراز روسیه در کلیسای جامع Dormition در شهر مسکو تاجگذاری کرد. وی شخصیتی بسیار پیچیده داشت و این موضوع در نحوه حکومتش کاملا مشهود است. برای مثال اگرچه او یک مسیحی به ظاهر معتقد بود، از کشتن کشیشان هیچ ترسی نداشت.

در ابتدای حکومت وی تلاش کرد با محدود کردن قدرت اشراف از طریق اصلاحات، موقعیت خود را تقویت کند اما به مرور زمان به روش های وحشیانه و قتل عام اشراف روی آورد. تزار اولین ارتش منظم روسیه را ایجاد کرد و در اغلب موارد به عنوان دولتمردی دوراندیش شناخته می شد که قوانین جدیدی ایجاد کرد و در جهت اصلاح و اتحاد روسیه گام برداشت.

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر ایوان چهارم که به ایوان مخوف نیز معروف است، دچار طغیان بی ثباتی روانی بود و در یکی از حملات عصبی وی پسر و وارثش را کشت. در نتیجه، زمانی که ایوان چهارم در سال 1584 درگذشت، پسر دیگرش، فئودور اول، جانشین او شد. فئودور حاکمی ضعیف بود و در سال 1598 بدون جا گذاشتن وارثی درگذشت.

انقلاب روسیه

انقلاب روسیه

پس از فئودور، روسیه توسط تزارهای مختلفی حکمرانی شد و در نهایت نوبت به نیکلاس دوم رسید. در سال 1914 که جنگ جهانی اول ایجاد شد روسیه توسط نیکلاس دوم رهبری می شد. روسیه در جنگ جهانی اول در کنار گروه متفقین جنگید و ارتش در سپتامبر همان سال در تاننبرگ به شدت شکست خورد. در 1915 تزار فرماندهی ارتش روسیه را بر عهده گرفت و لذا وی شخصا مسئول شکست های جنگ شناخته می شد.

انقلاب روسیه در واقع دوره ای از انقلاب سیاسی و اجتماعی بود که با انقلاب فوریه در سال 1917 آغاز شد و این انقلاب با اولین شورش در پتروگراد پایتخت آن زمان ایجاد شد. با توجه به این که روسیه در طی جنگ جهانی اول دچار خسارت های بسیار زیادی شد بسیاری از مردم دست به شورش زدند و در این بین رهبران ارتش و مقامات عالی رتبه متقاعد شده بودند که اگر تزار نیکلاس دوم کناره گیری کند، ناآرامی های داخلی فروكش خواهد کرد.

در این بین نیکلاس موافقت کرد و استعفا داد و یک دولت جدید به رهبری دومای روسیه (پارلمان) که به دولت موقت روسیه تبدیل شد، راه اندازی کرد. 

این دولت تحت سلطه منافع سرمایه داران برجسته و همچنین اشراف روسیه بود. طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر در واکنش به این تحولات، مجامع مردمی با نام شوری تشکیل شد که توسط سربازان و پرولتاریای صنعتی شهری و همچنین کشاورزان روستایی رهبری می شدند.

جنگ داخلی روسیه

جنگ داخلی روسیه (20-1918) درگیری بین دولت تازه تأسیس بلشویک و ارتش سرخ آن علیه نیروهای ضد بلشویک در روسیه بود که با سرنگونی اجتماعی این کشور آغاز شد. پس از آن که سلطنت روسیه با کناره گیری نیکولاس دوم به پایان رسید، روسیه در وضعیتی سیاسی قرار گرفت و تنش با انقلاب اکتبر به رهبری بلشویک ها به اوج خود رسید و دولت موقت جمهوری جدید روسیه را سرنگون کرد. در این زمان تصاحب قدرت توسط بلشویک ها مورد پذیرش جهانی قرار نگرفت و کشور وارد جنگ داخلی شد.

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر طی جنگ داخلی کمونیست ها به زور از دهقانان غذاهایشان را می گرفتند و به مردم ستم می کردند. سیاست های خشن کمونیست ها باعث ناآرامی شد و در سال 1921 حملاتی در پتروگراد و شورش در پایگاه دریایی کرونشتات رخ داد که با زور سرکوب شد.

سیزده کشور خارجی علیه ارتش سرخ مداخله کردند و هدف اصلی آنها بازسازی مجدد جبهه شرقی جنگ جهانی اول بود. سه کشور خارجی از قدرت های مرکزی نیز مداخله کردند، و با مداخله متفقین با هدف اصلی حفظ ارتش، رقابت کردند.

بلشویک ها پیروز شدند، اما وسعت سرزمینی دولت روسیه کاهش یافت و این جنگ باعث قحطی شدیدی و جان باختن عده کثیری از مردم شد و در این هزینه های مواد غذایی به شدت افزایش یافت. چنانچه امروزه قصد زندگی در این کشور را دارید، توصیه می کنیم با مطالعه مقاله هزینه های زندگی در روسیه با شرایط زندگی در این کشور آشنا شوید.

ایجاد اتحاد جماهیر شوروی

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر حدودا صد سال پیش، در پایان دسامبر 1922، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی متولد شد. جالب است بدانید حدودا پنج سال پس از پایان انقلاب روسیه،  یک دولت ملت چند قومیتی که آینده سوسیالیستی و حفاظت از هویت ملی را نوید می داد، از هرج و مرج جنگ داخلی تأسیس شد.

ایجاد اتحاد جماهیر شوروی به دست ولادیمیر لنین، رقم خورد و او  روسیه تزاری را به دلیل نگهداری روس ها و غیرروس ها در «زندان ملل» محکوم کرده بود. او وعده داد که  توده ‌های استثمار شده سرزمین‌ های قدیمی تزاری را در کشور متحد می‌ کند. در این رژیم نظام‌ های اقتصادی و سیاسی باید خط توسعه سوسیالیستی را دنبال می‌ کردند تا مردم را به سمت کمونیسم سوق دهند، اما فرهنگ و سنت‌ های جمهوری ‌های شوروی مجزا اجازه ادامه یافتن داشت.

اتحاد جماهیر شوروی از روسیه، اوکراین، بلاروس و جمهوری های ماوراء قفقاز ارمنستان، آذربایجان و گرجستان تشکیل شد و دولتی که لنین ایجاد کرد، به بزرگترین کشور جهان تبدیل شد.

ایجاد اتحاد جماهیر شوروی

با این حال همانطور که مشخص است در عمل این وعده ها عملی نشد و در عمل این جمهوری فاصله زیادی با آرمان های خود داشت.

مارکسیسم او ظاهرگرا و انترناسیونالیستی بود و میهن پرستی و ناسیونالیسم را رد می کرد و هر چند در ابتدا برخی از مناطق رشد و شکوفایی زیادی را تجربه کردند اما تمرکز قدرت بیشتر در دست رهبران حزب در مسکو بود.

بررسی شرایط زندگی و اقامت روسیه در عناوین زیر می تواند شما را نسبت به مهاجرت به این کشور مصمم سازد

جنگ جهانی دوم در روسیه

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر پس از توافق مونیخ، اتحاد جماهیر شوروی روابط نزدیکی با آلمان نازی را دنبال کرد. همچنین اتحاد جماهیر شوروی با آلمان پیمان عدم تجاوزی را امضا کرد که در واقع پروتکلی محرمانه بود و در آن اروپای شرقی را به “حوزه نفوذ” آلمان و شوروی تقسیم می کرد.

جنگ جهانی دوم در اول اوت 1939 و هنگامی که زمانی که آلمان به لهستان حمله کرد، آغاز شد. در واقع  در ابتدای سال 1939 دیکتاتور آلمان، آدولف هیلتر، قصد حمله و اشتغال لهستان را داشت اما با توجه به این که این کشور بین شوروی و آلمان تقسیم شد بوده، شوروی در قبال در این حمله از خود واکنش نشان داد و در 17 سپتامبر 1939، به بهانه حفاظت از اوکراینی و بلاروس ها به قسمت شرقی کشور لهستان حمله کرد.

نیروهای شوروی و آلمان حملات وحشیانه ای را در حوزه های مربوط به خود انجام دادند و صدها هزار شهروند لهستانی را به زور به کمپ های کار اجباری انتقال کرده و به قتل رساندند.

در 22  سپتامبر نیروهای شوروی و آلمان فتح لهستان را با یک رژه نظامی مشترک جنگ گرفتند.

در ژوئن 1941 با وجود پیمان عدم تجاوز، آلمان ها به روسیه حمله کردند. جنگ جهانی دوم در روسیه فاجعه بار بود و آلمان ها و روس ها در ژوئیه 1943 نبرد بزرگ تانک را در کورسک انجام دادند و نتیجه این جنگ پیروزی روس ها بود و این کشور موفق شد که دوباره مناطق اشغال شده را باز گرداند.

تهاجم مغول به روسیه

ایجاد فدراسیون روسیه

جنگ جهانی دوم در 8 مه 1945 به پایان رسید و این جنگ فقدان و رنج بسیار زیادی را برای مردم روسیه به بار داشت. هنگامی که آلمان تسلیم شد، ارتش سرخ اروپای شرقی را اشغال کرد و رهبر این کشور استالین، رژیم های دست نشانده را در هر کشور ایجاد کرد.

فدراسیون روسیه

وی در مارس 1953 درگذشت و پس از مرگش زندگی در روسیه کمی آرام تر شد و پس از آن نیکیتا خروشچف به عنوان حاکم جدید روسیه ظاهر شد. در فوریه 1956 خروشچف یک سخنرانی محرمانه در کنگره بیستم حزب ایراد کرد و در آن ترور استالینیستی را محکوم کرد. علاوه بر آن روسیه در دوره این رئیس جمهور پیشرفت اقتصادی بسیار را تجربه کرد.

روسیه به کشوری مرفه تبدیل شد اما هنوز هم کمبود مکرر اقلام اساسی مانند گوشت و صابون باعث شد که کمونیسم نتواند استاندارد معقولی زندگی را به مردم بدهد. خروشچف در اکتبر 1964 درگذشت و پس از آن لئونید برژنف جایگزین او شد. در این دوره اقتصاد شوروی راکد شد و منابع عظیمی صرف نیروهای مسلح شده و وی یک جنگ رولانی و ویرانگر را علیه افعانستان به راه انداخت.

بین 1970 تا 1980 رشد اقتصادی روسیه کاهش یافت و در پی آن فاجعه نیروگاه هسته ای چرنوبیل اقتصاد روسیه را به شدت تحت تاثیر قرار داد. در سال 1989 ابتدا روسیه از افغانستان خارج شد و کمونیسم در اروپای شرقی فروپاشید . پس از آن استقلال لیتوانی، بازداشت گورباچف و کودتاهای مختلف در نهایت موجب انحلال شوروی و ایجاد فدراسیون روسیه شد.

روسیه در دوران معاصر

روسیه در سال 1991 و با انحلال اتحاد جماهیر شوروی به عنوان فدراسیون روسیه مستقل پدید آمد و بوریس یلتسین را به عنوان اولین رئیس جمهور انتخاب کرد. روسیه بزرگ ترین جمهوری از پانزده جمهوری تشکیل دهنده اتحاد جماهیر شوروی بود و تسلط زیادی بر ارتش و حزب کمونیست داشت و لذا به عنوان کشور جانشین اتحاد جماهیر شوروی در امور دیپلماتیک پذیرفته شد.

سال 1999 یلتسین رئیس جمهور این کشور استعفا داد و از آن زمان این کشور تحت تسلط ولادیمیر پوتین قرار گرفت. تحت حاکمیت این فرد این فرد هرج و مرج اقتصادی روسیه را تا حدی بهبود یافت اما پوتین به فساد، استبداد و نقض گسترده حقوق بشر شناخته می شود.

در سال 2014 پس از یک همه پرسی بخشی از اوکراین به صورت خودمختار خواهان جدایی از این کشور و پیوستن به روسیه شدند. پس از انقلاب کرامت اوکراین، روسیه کریمه را از اوکراین ضمیمه کرد و از جدایی طلبان طرفدار روسیه که در جنگ دونباس با ارتش اوکراین می جنگند، حمایت کرد. روسیه در دوران معاصر و در سال 2022 تهاجم تمام عیار به اوکراین را آغاز کرد.

سوالات پر تکرار تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر

تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر دچار فراز و نشیب فراوانی شده است و این کشور از گذشته تا کنون دوره های مختلف مانند تهاجم مغول، تزار روسیه، انقلاب، جنگ جهانی و جنگ های داخلی متعدد را از سر گذرانده است.

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر برخی از اجداد روس های امروزه قبایل اسلاوها بودند که در ابتدا در مناطق جنگلی باتلاق پریپت سکونت داشتند.

بر اساس طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر مغول ها در گذشته موفق به فتح روسیه شدند. در سال 1223، ارتش کیوان روس در رودخانه کالکا با گروهی از مغولان مواجه شده و در این نبرد شکست خوردند. پس از حمله های پی در پی در سال 1240 مغول ها موفق شدند که شهر کیف را فتح و غارت کنند.

اگر چه ایوان سوم جزو تزارهای مهم روسیه بود اما اولین کسی که به صورت رسمی به این عنوان را به خود اختصاص داد، نوه او ایوان چهارم بود.

طبق تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر روسیه در سال 1991 و با انحلال اتحاد جماهیر شوروی به عنوان فدراسیون روسیه مستقل پدید آمد.

تاریخ کشور روسیه از گذشته تا معاصر فراز و نشیب های بسیاری را از سر گذرانده تا به آنچه می شناسیم تبدیل شود. توصیه می کنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد جایگاه این کشور در جهان معاصر، به مقاله اقتصاد کشور روسیه مراجعه فرمایید یا از طریق دفتر غرب و دفتر مرکزی تهران یا دفتر شیراز با مشاورین شرکت مهاجرتی رجبی در تماس باشید.

پیشنهاد ما این است که تاریخ دیگر کشورها را نیز در عناوین زیر بررسی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3.4/5 - (9 امتیاز)
منو
خانه